Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen søndag 31.05.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det ventes naturlig utløste våte skred på grunn av høye temperaturer og solinnstråling. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred.

Skredfarevurdering

Høye temperaturer til fjelltoppnivå i kombinasjon med solinnstråling gjør at faren for naturlig utløste våte skred fortsetter. Det vil være lett å løse ut våte løssnøskred i bratt terreng. Vær oppmerksom på steder der det kan finnes svakt lag av kantkorn. Utbredelsen er trolig begrenset, men skredene vil kunne bli store.

Opphopning av vann i snødekket kan føre til blå laguner som gjør snødekket svært ustabilt. Dette kan føre til sørpeskred. Unngå terreng som leder vann og utløpsområder for eventuelle sørpeskred.

Utvis stor varsomhet i områder med skavler og glidesprekker og unngå utløpssoner.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 30. mai 2020

Snødekket over skoggrensen varierer med høyde og eksponering. Snøen er for det meste våt/fuktig grunnet mildvær de siste dagene.

Den siste tida har det generelt minket godt på snømengdene.

Observasjoner viser at det er dannet kantkorn tilknyttet skarelag under den siste fokksnøen. Det har gått flere store skred med god evne til bruddforplantning som tyder på at dette laget er aktivt.

I høyden i indre deler av regionen finnes det et vedvarende svakt lag av kantkorn som ble dannet tidligere i vinter. Stigende temperaturer kan svekke dette laget.

Det er observasjoner på våte løssnøskred i regionen, og på en observasjonstur i Dunderlandsdalen lørdag meldes det om økt skredaktivitet i forbindelse med solgløtt. Skredene har gått i sørvendte heng over 900 moh.

Det er svært mye snø for årstiden, og det er store skavler mange steder. I områder med svaberg er det mange glidesprekker.

Det meldes om høy vannstand i elver ved Rana, noe som tyder på at det er stor snøsmelting i fjellet. Lørdag meldes det om mye vann i snøen rundt 600 moh i Dunderlandsdalen.

Fjellvær

Lørdag 30. mai 2020

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørvest. 0 °C til 8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Stigende temperatur og mindre skyer utover dagen

Søndag 31. mai 2020

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. 6 °C til 10 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS