Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen torsdag 21.01.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ferske fokksnøflak kan ligge over et vedvarende svakt lag. Sprekker i snødekket og drønnelyder er faretegn som viser at man påvirker dette.

Skredfarevurdering

Sterk vind og en dryss av nysnø vil danne fokksnøflak i leområder. Det er begrenset med snø tilgengelig for transport, så de ferske flakene ventes å bli relativt små. Disse fokksnøflakene kan være lette å løse ut, spesielt hvis de har lagt seg på svake lag av overflaterim. Mest snø ventes å komme i innlandet, og størrelse og utbredelse av ferske flak blir mindre lengre ut mot kysten.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn og rim i snødekket. Der snøen over er tynnere eller mykere kan det være lett å løse ut middels store skred hvis det finnes tilstrekkelig med snø i terrenget.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 20. januar 2021

Generelt er det lite snø for årstiden. Snøoverflaten består mange steder av litt nysnø fra før helgen, eller vindtransporterte flak som ligger over skare eller hard fokksnø. Rygger, knauser og andre oppstikkende formasjoner er for det meste avblåst. I lavlandet i ytre deler av regionen er det stort sett ingen såle under nysnøen.

Det er observert kantkorn rundt skarelag. Tykkelsen av kantkornlaget varierer og det er litt usikkert i hvilken grad laget har evne til bruddforplantning. Det er også gjort observasjoner av overflaterim i vindskjermede formasjoner.

Det ble lørdag observert et middels stort, naturlig utløst skred på Krabbfjellet v/Umbukta fjellstue inn mot svenskegrensa. Dette løsnet på vedvarende svakt lag av kantkorn.

Fjellvær

Onsdag 20. januar 2021

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst. -19 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 21. januar 2021

3-7 mm nedbør i døgnet. Liten storm fra sørøst. -19 °C til -12 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS