Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen søndag 21.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå ferdsel i skredterreng, også i skogen. Naturlig utløste skred og fjernutløsning er sannsynlig der vindtransportert snø ligger på et vedvarende svakt lag.

Skredfarevurdering

Det er lett å løse ut store skred på vedvarende svake lag av kantkorn og rim under den vindtransporterte snøen. Vind og nedbør gjør at pålagring i leområder nå øker, og skred kan løsne naturlig og fjernutløses. Stigende temperaturer og regn i lavlandet kan fører til en svekkelse av vedvarende svake lag. Temperaturstigningen kan binde flak og gi naturlig utløste flakskred også i skogen. Det er i tillegg mulig å løse ut skred innad i den vindtransporterte snøen. Der ferske flak ligger på rim dannet siste uken kan det være svært lett å løse ut skred. Skredfaren vil være størst i områder med fersk vindtransportert snø, og der det kommer mest snø.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 20. februar 2021

Sist uke kom det nysnø i regionen, på vind fra nordvest, som flyttet snøen inn i leområder. Kraftig vind fra sørøst flytter nå snøen inn i leområder mot nord og vest. Snødekket er vindpåvirket i overflaten og består av vindtransportert snø med varierende hardhet. I enkelte skjermede områder kan det fortsatt være noe løs, ubunden snø. Rabber og utsatt terreng er avblåst.

Under 300 - 400 moh er det lite eller ingen såle under all den nye snøen.

Svake lag av rim og kantkorn under den siste nysnøen har stor utbredelse. Stabilitetstester viser god evne til bruddforplantning i de vedvarende svake lagene. Enkelte steder bryter blokken sammen ved frigjøring eller ved den minste belastning.

Det finnes også svake lag av kantkorn rundt skarelag lenger ned i snødekket.

Flere drønn og ferske sprekker er observert de siste dagene. Det har også vært stor vindtransport av snø, både i høyfjellet og lavlandet. Torsdag melder observatør om rim på overflaten overalt der vinden ikke har tatt.

Fjellvær

Lørdag 20. februar 2021

3-7 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst. -14 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Perioder med sørøstlig stiv kuling utsatte steder.

Søndag 21. februar 2021

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørøst. -17 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Lokalt sørøstlig sterk kuling.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS