Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms onsdag 22.01.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Været roer seg ett lite knepp, men flere steder i regionen vil det fremdeles være lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen. Vær obs på lokale forskjeller.

Skredfarevurdering

Det er store lokale forskjeller i regionen.

Mange steder har kraftig vind og snøbyger tidligere i uken ført til stor vindtransport og mye fokksnø i leområder over skoggrensen. Der hvor det har vært lite vind, lite løs, tørr snø og gunstige temperaturer vil snødekke fremstå som stabilisert etter mildværsrunden mandag.

Andre steder i regionen, som for eksempel utover mot Senja, men også i indre deler, har mer snø og mer vind tirsdag opprettholdt fokksnø som skredproblem. Her vil det fremdeles være lett å løse ut skred i fokksnøen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 21. januar 2020

Snøforholdene i regionen er preget av lokale forskjeller. Tirsdag går det snøbyger og blåser kraftig enkelte steder, mens det andre steder er nedbørfritt og vindstille.

Mildværet mandag påvirket snødekket opp til 300-400 moh. I fjellet har vinden flyttet på mye snø og snødekket veksler mellom fokksnøflak av varierende hardhet og avblåst på vindutsatte steder.

Tidligere mildvær har ført til at det gamle snødekket er gjennomfuktet og generelt stabilt opp til ca 800 moh.

I området rundt Harstad var det vindstille på tirsdag, mens det andre steder i regionen, som for eksempel utover mot Senja, men også innover mot Barduområdet, var snøbyger og vind.

Fjellvær

Tirsdag 21. januar 2020

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra vest, endring til stiv kuling fra nordvest om kvelden. -6 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Onsdag 22. januar 2020

4-8 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra vest om kvelden. -9 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS