Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms torsdag 25.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå terreng som har samlet fokksnø. Skred er lettest å løse ut der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Oppdatert torsdag morgen. Det finnes område med ustabile fokksnø høyt til fjells. Det har vært mye nedbør og kraftig vind de siste dagene som har ført til stor pålagring av fokksnø i leområder. Selv om vinden er nå avtagende så vil det fortsatt være mulig for en skiløpere å utløse skred i nysnø fra de siste dagene.

Under mildværsgrensen er snødekke nå smelteomvandlet og skredfare avtagende.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 25. mars 2021

Mildvær og regn de siste dagene har fuktet opp snødekket i lavlandet, mens høyt til fjells har kraftig vind flyttet tilgjengelig løs snø over i leområder. Vindutsatte steder er avblåste, mens det ligger vindpakket snø av varierende hardhet i leområder.

Vedvarende svake lag antas å være ødelagt av mildvær eller ligge under tykk bærende skare opp til omtrent 800 moh i ytre deler av regionen. I indre strøk over ca 700 moh finnes det fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket.

Onsdag er det observert naturlig utløst flakskred ved Litjemoa på Senja

Onsdag formiddag er det mildvær og regn i lavlandet i store deler av regionen. Under natt til torsdag har det lokalt kommet stor mengde nedbør i form av regn i lavlandet. Fornes målestasjon: 38mm, Senjahopen: 31mm.

Fjellvær

Onsdag 24. mars 2021

18 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Liten storm fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om ettermiddagen. -4 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet. Minkende vind sent om kvelden.

Torsdag 25. mars 2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest. -7 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS