Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms lørdag 27.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det ligger fersk fokksnø i leformasjonar i terrenget. Skred er lettest å løse ut der fokksnøflakene er tynne eller myke.

Skredfarevurdering

Det er gunstig temperatur for gradvis stabilisering av fokksnø problemet fra tidligere i uken. Vær likevel obs at de steder hvor vinden er tilstrekkelig kraftig kan det dannes ny fokksnøflak som er lett å løse ut i noen heng.

Høyt til fjells hvor temperaturen er noe kaldere vil det ta litt lengre tid for stabilisering av fokksnø problemen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 26. mars 2021

Snødekke bære preg av mildvær og kraftig vind fra tidligere i uken. Opptil ca. 400moh er snødekke smelteomvandlet og isoterm. Fra ca. 400 opp til 800moh ligger det et lag med vindtransportert snø opp på tynn mildværsskare og fuktig snø. Ovenfor denne høyden har kraftig vind ført til stor snøtransport inn i leområder og det kan stedvis ligge tykke fokksnøflak av varierende hardhet.

Tidligere observert vedvarende svake lag antas å være nøytralisert av mildvær opp til omtrent 800 moh i ytre deler av regionen. I indre strøk over ca 700 moh finnes det fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket under tykk bærende skare.

Fredag er det rapportert inn et par naturlig utløst middels store skred fra Gratangen, Senja og Andørja. Det virker som disse har blitt utløst i område med stor pålagring av fokksnø. På torsdag var det observert naturlig utløst flak skred på østvendt fjellside på Grytøya, antageligvis ble skred utløst under uvær på onsdag.

Fredag formiddag er det pent oppholdsvær i store deler av regionen og en god del vindtransport inn i nordvendt leområde.

Fjellvær

Fredag 26. mars 2021

Oppholdsvær. Bris fra sør. -10 °C til 2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Lørdag 27. mars 2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sør. -3 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS