Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms lørdag 10.04.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø og i bratte soleksponerte fjellsider.

Skredfarevurdering

Kraftig vind og påfyll av nedbør vil gi økende skredfare utover dagen. Vinden dreier og vil laste inn snø i flere leområder. Det vil være lett for en skikjører å løse ut skred i ferske fokksnøflak.

Soloppvarming mellom bygene kan gi fare for løssnøskred. Mest utsatt er heng som ligger i le for vinden med mye løs, ubunden snø.

Skredproblemer

Nysnø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 9. april 2021

Stedvis har det tidligere i uken kommet en del snø (30-40 cm). Under tregrensen er snøen i overflaten lett bunden, mens vind fra vest og nord har fraktet mye av snøen over tregrensen inn i leområder. Her har det dannet seg myke og harde fokksnøflak. På vindutsatte områder og rygger er det blåst ned til gammel fokksnø og skare.

Under tregrensen er det gamle snødekket smelteomvandlet, og nysnøen på toppen bærer stedvis preg av at det er mildt i lufta.

Tidligere i uken gikk det enkelte store skred både på Senja og i Gratangen. Torsdag ble det observert flere små, naturlig utløste skred ved Horntindan i Gullesfjord, mens det fredag ble observert et stort naturlig utløst skred på Langlitinden.

Torsdag ble det meldt om kraftig snøfokk i høyden. Fredag er det meldt om rim i overflaten. Dersom det føyker eller snør ned kan det bli et problem.

Fjellvær

Fredag 9. april 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -13 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Lørdag 10. april 2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -10 °C til -1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS