Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms mandag 03.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold. Nytt vedvarende svake lag høyt i snødekke kan bli påvirket av enkelt skiløpere. Vær også forsiktig i soleksponert brattheng ut på ettermiddag

Skredfarevurdering

Det finnes et nyutviklet kantkornlag høyt i snødekke. Det er foreløpig stor usikkerhet rundt utbredelsen av problemet. Faretegn som drønn tyder på at dette vedvarende svakt lag er aktivt og mulig å påvirke med bare liten tilleggsbelastning.

Dreiende vindretning og litt økning i vindstyrke utover ettermiddagen kan føre til at fokksnø blir lastet inn i vestvendt leområde høyt til fjells.

Temperatur stigning og solinnstråling forventes å føre til naturlig utløste våte løssnøskred, enkelte våte flak kan heller ikke utelukkes.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 2. mai 2021

De siste dagene har vært preget av snøbyger som har gitt til lokale variasjoner i nedbør og vind. Natt til søndag er det lokalt kommet opp til 20cm på Senja og det er observert mye løs ubundet snø i terrenget. Solinnstråling har påvirket snødekket og fuktet øverste lag i bratt soleksponert terreng tidlig på dagen. På utsatte steder er snødekket vindpåvirket og stedvis avblåst ned til hard skare.

I naboregionen Indre Troms ble det på fredag observert et nytt lag med begynnende kantkorn høyt i snødekke over ca. 800 moh. Det er foreløpig en stor grad av usikkerhet rundt utbredelsen i Sør Troms, men drønn ble observert på Grytøya på søndag.

Dypere i snødekke ligger det et gammel vedvarende svakt lag som er godt beskyttet av opptil flere lag med is og vil være svært vanskelig å påvirke, men eventuelle skred som blir utløst høyere i snødekke vil evt. kunne overbelaste dette lag også.

På lørdag ettermiddag ble det observert en naturlig utløst små flakskred i sørvendt terreng på Storlitinden nær Harstad.

På søndag formiddag er det fortsatt bygevær i sørlig deler av regionen.

Fjellvær

Søndag 2. mai 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -12 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Mandag 3. mai 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra øst om kvelden. -9 °C til 1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS