Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms tirsdag 04.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
I solvendte fjellsider ventes naturlig utløste våte løssnøskred. Nytt vedvarende svakt lag høyt i snødekke kan bli påvirket av en enkelt skiløper.

Skredfarevurdering

Temperaturstigning og solinnstråling gjør at våte løssnøskred vil løsne av seg selv. Enkelte våte flakskred kan også forekomme. Omfanget av våte skred er avhengig av hvor mye solen får varmet.

Periodevis frisk bris kan føre til litt snøtransport og dannelse av ustabile fokksnøflak i høyden.

Det kan også finnes et nyutviklet kantkornlag i overgangen mellom gammel skare og nyere snø. Enkelte steder kan det være mulig å påvirke dette laget av en enkelt skiløper. Flakskred på slike lag kan forplante seg langt og bli store. Det er usikkerhet rundt utbredelsen av problemet i regionen, men en forsiktig tilnærming til skredterreng anbefales.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 3. mai 2021

Forrige uke var preget av snøbyger som har gitt lokale variasjoner i nedbør og vind. I helga har det lokalt kommet opp til 20 cm på Senja og det er observert mye løs ubundet snø i terrenget. Solinnstråling har påvirket snødekket og fuktet øverste lag i bratt soleksponert terreng tidlig på dagen. På utsatte steder er snødekket vindpåvirket og stedvis avblåst ned til hard skare.

I naboregionen Indre Troms ble det på fredag observert et nytt lag med begynnende kantkorn høyt i snødekke over ca. 800 moh. Det er foreløpig en stor grad av usikkerhet rundt utbredelsen i Sør Troms, men drønn ble observert på Grytøya på søndag.

Dypere i snødekke ligger det et gammel vedvarende svakt lag som er godt beskyttet av opptil flere lag med is og vil være svært vanskelig å påvirke, men eventuelle skred som blir utløst høyere i snødekke vil evt. kunne overbelaste dette laget også.

På søndag formiddag er det fortsatt bygevær i sørlig deler av regionen.

Fjellvær

Mandag 3. mai 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra øst om kvelden. -9 °C til 1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 4. mai 2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -7 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet. Av og til frisk bris utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS