Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen onsdag 11.12.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finst fersk fokksnø i leformasjonar i terrenget. Skred er lettast å løyse ut der fokksnølaget er tynt eller mjukt.

Skredfarevurdering

Kraftig vind og litt nysnø gir fersk fokksnø i leområder. Den harde vinden kan rive opp snødekke med mjukare snø og gjere pålagringa i leområder større. Det har sidan mildværet vore gode forhold for kantkornutvikling i snødekket. På tynt snødekke kan skiløpar oppleve å tråkke gjennom eller få drønn i dette laget. På tjukkare snødekke ligg kantkornet foreløpig trygt under harde lag med skare.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 10. desember 2019

Mildværet sist veke har gjennomfukta snødekket høgt til fjells, og det er no fleire harde skarelag nedover på tjukt snødekke. Nysnø og delvis hard vind siste dagane preger snødekket ellers med moderate mengder med fersk fokksnø av ulik hardheit.

Mildværet sist veke har ikkje ødelagt lagdelinga i høgda, men gjort egenskapane til svake lag av kantkorn mindre potent. Mandag er det observasjon på at kantkornet er tørrare og meir aktivt igjen på tynt snødekke, medan tjukt snødekke no har harde skarelag over kantkornlaga og er spenningsfritt i djupna. Det er stor temperaturforskjell i snødekket som gir mykje danning av nytt kantkorn.

Fleire observasjonar på mindre flakskred i fokksnøen søndag.

Observasjonar på drønn i snødekket, i kantkornlag på tynt snødekke og på fuktig kantkorn i botn av tjukkare snødekke.

Fjellvær

Tirsdag 10. desember 2019

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -13 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Sørøst sterk kuling eller liten storm i utsatte områder om kvelden.

Onsdag 11. desember 2019

2-5 mm nedbør i døgnet. Sterk kuling fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om formiddagen. -8 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS