Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen fredag 15.05.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vindøkning opprettholder skredfaren. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Vindøkning og fortsatt bygevær vil gi økende snøtransport over tregrensen. Det er mye løs snø tilgjengelig i terrenget og nye flakdannelser kan bli store og ustabile. Det er usikkerhet rundt tilstedeværelse av svakt lag av kantkorn. Om dette finnes så vil det bidra til ekstra ustabilitet. Enkelte heng som får stor pålagring vil skred også kunne løsne naturlig. Mest utsatt er Sunndalsfjella og grensetraktene mot Romsdal, der det har kommet mest ny snø de siste dagene.

Det er store skavler i fjellet, vær forsiktig ved ferdsel på rygger og topper. Husk på at skavelbrudd også kan medføre skred i underliggende terreng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 14. mai 2020

I fjellet over skoggrensa har nysnø og vind de siste dagene dannet fokksnøflak i leheng. Det er skiføre fra 400-600 moh avhengig av himmelretning og avstand til kysten. I fjellet, og spesielt indre strøk, er det er mer snø enn normalt på denne årstiden. Skavler er mange steder svært store, spesielt mot Ø.

Vi gjør oppmerksom på at det har vært forhold for å bygge kantkorn høyt i snødekket tidlig denne uka (gammelt snødekket som er isotermt og ny, kald snø over).

Fra Øksendalen ble det tirsdag ettermiddag meldt om drønn i snødekket og flere store skred i bratt terreng, både løssnøskred og flakskred.

Det har lokalt kommet over 50 cm ny snø i fjellet de siste dagene. Mest snø i Sunndalsfjella og grensetraktene mot Romsdal.

Fjellvær

Torsdag 14. mai 2020

5-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest. -12 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Bygevær fører til at det vil bli lokale variasjoner i nedbørmengde innad i regionen.

Fredag 15. mai 2020

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om formiddagen. -10 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet. Bygevær fører til at det vil bli lokale variasjoner i nedbørmengde innad i regionen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS