Snøskredvarsel for Tromsø lørdag 10.04.2021

2
Moderat
Publisert:

Vær forsiktig i bratt og soleksponert terreng midt på dagen og i leområder med fokksnø i fjellet.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader der det ligger ferske fokksnøflak.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Nysnø (løssnøskred)

Ubunden snø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Fokksnøflakene fra de foregående dagene fortsetter å stabilisere seg, men det vil fortsatt være mulig for skiløper å påvirke fokksnøen i leheng der det er blitt pålagret mye de siste dagene. I enkelte heng kan skred fortsatt bli store. Hvis solen tar tak vil det kunne gå naturlig utløste skred.
Tørr eller fuktig ubunden snø dekker de fleste steder under skoggrensa etter onsdagens snøfall. Over skoggrensen finnes fokksnøflak av varierende hardhet, men også en god del ubunden løs nysnø.
Over ca 700 moh finnes det fortsatt gamle vedvarende svake lag av kantkorn, men de fleste steder ligger disse beskyttet under kompakte skarelag og er svært vanskelige å påvirke. Sørøst i regionen ble det i slutten av påsken observert begynnende kantkorndannelse mellom siste mildværsskare og nyere fokksnø, men det er ikke kjent at dette har gitt skred eller faretegn, så det er ikke vurdert som et aktivt skredproblem.
Det er observert et par tørre middels store naturlig utløste flakskred på Kvaløya mest sannsynlig løst ut på onsdag og et middels stort flakskred på Tromsdalstinden. Torsdag er det observert flere små løssnøskred i solvendte heng.
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra sørøst.
-15 °C til -3 °C på 700 moh.
Klarvær.

For oppdatert værvarsel se yr.no
4 - 6 mm nedbør i døgnet.
Bris fra sørvest., endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen.
-12 °C til -1 °C på 700 moh.
Plussgrader opp til 200 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Tromsø / Tromsø

Snø

10.04.2021 kl. 18:17

861 moh

Hallvard@SkredAS (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Hallvard@SkredAS
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Hallvard@SkredAS
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Hallvard@SkredAS
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 4 av 9 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Hallvard@SkredAS
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 5 av 9 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Hallvard@SkredAS
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 6 av 9 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Hallvard@SkredAS
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 7 av 9 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Hallvard@SkredAS
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 8 av 9 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Hallvard@SkredAS Kommentar:  Omtrentlig inntegning av løsneområde (blått) og skredavsetninger (svart). Legg merke til at en del av flaket som løsna ble liggende igjen like under løsneområdet, slik at det som faktisk gikk ned renna ikke var alt som løsna. Utløpet er omtrentlig inntegna (ytterste avgrensning av svart farge er rett).
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 9 av 9 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Hallvard@SkredAS Kommentar:  Alfa Beta for skredløpet. Lengste utløp er omtrent for standardavviket lengst ned i skredbanen, dvs minst sannsynlighet iht. alfa-beta metoden.

Skredhendelse

7. apr 12:00 Tørt flakskred 4 - Svært store Naturlig utløst N-vendt Skredet startet på 939 moh og sluttet på 325 moh 100 cm høy og 80 m bred bruddkant Brattheng

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Vanskelig å løse ut 2 - Middels Dette representerer hva jeg opplevde fokksnøen som i dag. Hva som skjer når det kommer stort påfyll med det pågående været blir spennende, tipper str 3/mulig/noen/lett å løse ut.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Fra kl. 12 tok vinden seg opp og transporterte stedvis snø rimelig raskt inn i Ø-sektor. Forøvrig lite faretegn i dag. Noe flaking her og der, men ikke mye.

Ulykke/hendelse

Kom over et interessant skred, antatt fra snøfallet 7 april eller like etterpå. Tidspunkt er gjetning. Bruddkant og skredmasser var kun nedsnødd med 4-5 cm fersk snø (fra i dag?). Har målt flaket til ca 100m bredt og 50m langt. Bruddkant rundt 100 cm. Dvs ca 5000m3 (str. 2). Noe stoppa med en gang, men antar ca 80x50m har gått inn i renna. Undersøkte ikke hva det gikk på, men tror det er fokksnø. Det fordi overflata der flaket har løsna var hard (K) og obser sier kant er under skare. Det som virkelig er interessant er utløpslengden. Ut fra målinger i kart har skredet gått ca 300 m ut på vannet. Utløpslengde tilsvarer str. 4 skred. Sannsynligvis har det vært svært stor medriving i skredløpet, kanskje nok til å bli str. 4 i volum? Jeg tror også at kanalisering i renna økte løpslengde fordi skredet var i fullt utvikla flyt når det ble trangere som igjen akselererer skredmassene. Moralen ut over nerding om skreddynamikk er: terrengfeller er skummelt! Dette er overførbart til mindre, men fortsatt farlige skred Snø Påvirket ingenting Topptur

Vær

Sola tok mindre enn venta i dag (og i går).

Snødekke

Kraftig snøfokk Vindpakket myk Tørr Har vært en god del steder og ulike himmelretninger på Kattfjordeidet i dag. Generelt er det en del snø tilgjengelig for transport hvis vinden blir litt kraftig. Overflata varierte typisk mellom 4F og 1F, med hovedvekt på 4F. Litt isskare hist og pist og stort sett fravær av F hard snø tyder på en viss snøtransport de siste dagene. Snøen er ikke bundet i harde flak, men mange steder har den nok danna flak som er myke. De myke fokksnøflaka virka å ikke ha store spenninger i dag, men en del eldre flakskred tilsier at det har vært litt spenninger i fokksnøen når den ble avsatt. Sola har ikke tatt i dag, selv ikke i lavlandet. Har sett en god del etter overflatekant pga sol og løssnø siste dager, og stor utstråling spesielt i natt. Så ingen overflatekant.

Skredaktivitet

10. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet Ikke sett noe skredaktivitet jeg tror er fra siste døgn. Ikke små våte løssnøskred heller.

ObsID: 266778

Tromsø / Tromsø

Snø

10.04.2021 kl. 13:43

847 moh

Martin_S@obskorps (*****)

Vær

CLR og svak sur vind fra SV om morgenen, kaldt over natten. BKN og SV laber/frisk bris fra 13

Snødekke

Små FCsf på flatmark helt fra havnivå, tiltakende med høyde selv i S der vinden ikke presset overflaten for hardt. Fortsatt 1mm eller mindre. Bratt S under 500møh tok sol mitt på dagen og blev kram/tung, over den høyden fortsatt kald lett snø i alt annet en veldig bratt og skjermet lun S. Lett snøfokk mot em, flyttet ikke betydelige mengder snø. Fant ikke noe reaktive vindflak. Snø <200møh myk overflate men fortsatt bærende skare på em, virker som god återfrysing. Ikke noe skredaktivitet av noen som helst type. Mange bruddkanter fra aktivitet tirs/ons, det var en skikklig syklus. Trur vi kan ha hatt FG4 på Kvaløya en av de dagene. Legger opp obs med bruddkantsbonanza når jeg gått igjennom bildan.

Notater

privat obs

ObsID: 266770

Tromsø / Tromsø

Snø

10.04.2021 kl. 12:11

748 moh

Svartn@regobsTroms (**)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Svartn@regobsTroms Kommentar:  Fokk rundt middagstind

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet

Vær

50% skyer Mye vind på utsatte steder (10m/s), men også vindstille andre steder. Vinden dreide fra vestlig til sørlig ila dagen. Sol på morran, men tilskyende fra vest. Byger mot kvelden.

Snødekke

Lett snøfokk Vindpakket myk

Tester

ECTN22@25cmQ2 God

ObsID: 266794

Tromsø / D1905(CLA20) Tromsø 2016-2021

Snø

10.04.2021 kl. 11:17

30 moh

drift@svv (**)

Vær

Ikke nedbør -2 °C Grøtfjord (0moh) kl 07:17

ObsID: 266676

Tromsø / D1905(CLA20) Tromsø 2016-2021

Snø

10.04.2021 kl. 08:50

7 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Ingen faretegn observert

Vær

Ikke nedbør -2 °C Sjursnes (0moh) kl 08:51

ObsID: 266646

Tromsø / Tromsø

Snø

09.04.2021 kl. 15:30

485 moh

Sofia@regobsTroms (*)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Sofia@regobsTroms Kommentar:  Rim. Ligger på

Snødekke

Rim på ovetflate fra skoggrense og opp. Ligger på mykt bundet eller ubundet snø så ikke et problem her.

ObsID: 266606

Tromsø / Steinskardtinden

Snø

09.04.2021 kl. 13:00

809 moh

martin@svv (*****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 3 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  martin@svv Kommentar:  2 stk. str. 1 flakskred sørøstsiden av Langfjellaksla. Trolig fra uværet tirsdag.
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 2 av 3 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  martin@svv Kommentar:  Bruddkant i bratt klippeområd på nordøstsiden av Mjeldskartind. Tipper str. 2 skred. Trolig fra uværet tirsdag.
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 3 av 3 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  martin@svv Kommentar:  Flere bruddkanter eller èn lang bruddkant på østsiden av Durmålstinden (helt i bakgrunnen). Mulig skredtunge vi ser, men vanskelig å se ordentlig. Tipper minimum str. 2.

Skredfarevurdering

2 Moderat Det ser ikke ut som at sola svekker snøen generelt i fjellet idag, men mulig lokalt i klippeparti og i lune, bratte formasjoner. Har gjort for lite undersøkelser til å si så mye om fokksnøen, men her i nordside ga den lite faresignal. Varslet faregrad er riktig Varselet har med vesentlige. Ser ikke for meg str. 3 skred i fokksnøen nå idag, men jeg har ikke vært i mest utsatt sektor og ikke undersøkt så grundig.

Snødekke

I fjellet er det fokksnø i overflaten som varierer mellom vindpakket myk og vindpakket hard. På avstand ser snøen i åpne sørsider vindpåvirket, kald og tørr, uten våte snøballer (har ikke gått i sørside). Sør-østsider ser ikke ut til å være nevneverdig preget av formiddagssol (sola tok mindre enn jeg forventet idag).

Notater

Privat tur.

ObsID: 266550

Tromsø / D1905(CLA20) Tromsø 2016-2021

Snø

09.04.2021 kl. 12:08

30 moh

drift@svv (**)

Vær

Ikke nedbør -2 °C Grøtfjord (0moh) kl 12:08

ObsID: 266510

Tromsø / Karlsøy

Snø

09.04.2021 kl. 11:54

466 moh

stinebf@tffk (***)

Bilde Av Tester
Bilde 1 av 5 Av:  Tester Opphavsrett:  stinebf@tffk Kommentar:  Kan ligne på haggel, men registrerte det som RG. Var litt usikker.
Bilde Av Tester
Bilde 2 av 5 Av:  Tester Opphavsrett:  stinebf@tffk Kommentar:  Brudd ved rasterplate
Bilde Av Tester
Bilde 3 av 5 Av:  Tester Opphavsrett:  stinebf@tffk Kommentar:  Ujevn bruddflate
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  stinebf@tffk
Bilde Av Vær
Bilde 5 av 5 Av:  Vær Opphavsrett:  stinebf@tffk Kommentar:  Bilde tatt mot sør.

Skredfarevurdering

2 Moderat Det kreves stor belastning for å kunne løse ut store skred i sjiktoverganger i fokksnø. Med sterk solinnstråling på snødekke, forventes det naturlige utløste skred, som igjen kan påvirke dypere lag i fokksnø. Med varme og sol neste døgn forventes det naturlige utløste skred i utsatte himmelretninger, og nedbør og vind søndag kan gi ny fokksnøproblematikk, med bidra fra nysnø fra torsdag som er tilgjengelig for transport. Varslet faregrad er riktig Faregrad 2 basert på naturlige skred som forventes av solpåvirkede himmelretninger.

Skredproblem

Tørre løssnøskred Ubunden snø Naturlig utløst 1 - Små Ø, SØ, S, SV Solpåvirkede himmelretninger er utsatt for naturlige løssnøskred.

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Vanskelig å løse ut 3 - Store NØ, Ø, SØ, S Virker som siste lag med fokksnø har stabilisert seg, ved LBT gikk det til brudd lengre nede i snødekke ved sjiktovergang i fokksnø. Disse kan bli store skred, men vanskelige å påvirke.

Vær

Ikke nedbør -1,1 °C 0 m/s Vindstille og solen varmer godt.

Snødekke

235 cm totalt Ikke snøfokk 7 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh Vindpakket myk Våt Fortsatt noe ubunden snø, opptil 7 cm som er tilgjengelig for transport. Har ikke vært høyere enn 500 moh. Idag. Snøen er litt mer vindpakket over tregrensen, og gamle spor fra I går er delvis fløyket igjen i vindutsatte områder.

Tester

LBT@80cmQ2 Ujevnt brudd- vanskelig slå til brudd, ettersom det krevde 7-8 harde slag. 1.5 mm avrundede korn i bruddflaten.

Snøprofil

8 cm F DF 2 mm W, 25 cm 4F+/4F-1F RG 1 mm D, 28 cm P RG 1 mm D, 1F/1F-P RG 1 mm D, 10 cm P RG 1 mm D -2,6 °C @ 0 cm, -4,3 °C @ 10 cm, -3,4 °C @ 20 cm, -2,2 °C @ 30 cm, -1,9 °C @ 40 cm, -1,5 °C @ 50 cm, -1,1 °C @ 60 cm, -1 °C @ 70 cm

ObsID: 266526

Tromsø / Tromsø

Snø

09.04.2021 kl. 11:54

860 moh

Vetle (Ukjent)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Vetle Kommentar:  Bilde fra ect, ingen brudd snøen forsvant tilslutt under spaden. Bruddflaten som vises kom etter hamring med kroppsvekt etter testen.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Vetle Kommentar:  Bruddflate ved lavt, litt usikker på kor type. Ser ut som haggel
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Vetle
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Vetle Kommentar:  Bruddflate lbt, textbook Q3 flate
Bilde Av Snøprofil
Bilde 5 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Tester

ECTX God

LBT@50cmQ3

Snøprofil

50 cm F DF 1 mm D, 2 cm 1F RG 1 mm D, 7 cm 4F RG D, 5 cm K MFcr, 5 cm 4F FC, 30 cm 1F 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 266513

Tromsø / Tromsø

Snø

09.04.2021 kl. 11:43

707 moh

torben@obskorps (****)

Bilde Av Tester
Bilde 1 av 23 Av:  Tester Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  Lbt fra obspungt
Bilde Av Tester
Bilde 2 av 23 Av:  Tester Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  Kantkorn og innslag av begerkrystaller fra Lbt
Bilde Av Tester
Bilde 3 av 23 Av:  Tester Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  Fra Lbt
Bilde Av Tester
Bilde 4 av 23 Av:  Tester Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  ECTN
Bilde Av Vær
Bilde 5 av 23 Av:  Vær Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  Fra toppen av buren mot Tromsø og Tromsdalstinden
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 6 av 23 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  Skred fra styrmannstind
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 7 av 23 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  Sola tar i sør hellinger. Begynnende våte løssnø skred flere plasser
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 8 av 23 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  Våte løssnø skred i sør helling
Bilde Av Snødekke
Bilde 9 av 23 Av:  Snødekke Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  Solskare i skogen
Bilde Av Snødekke
Bilde 10 av 23 Av:  Snødekke Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  Det generelle snødekket i dag
Bilde Av Tester
Bilde 11 av 23 Av:  Tester Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  Første Lbt tatt her.
Bilde Av Tester
Bilde 12 av 23 Av:  Tester Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  Lbt fra 510 moh. 20cm/Q3 lett (sjiktovergang). Så 45cm/Q2 lett ( nedføyka nysnø )
Bilde Av Tester
Bilde 13 av 23 Av:  Tester Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  4F hard flak
Bilde Av Snødekke
Bilde 14 av 23 Av:  Snødekke Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  Observerte rim i lommer og leheng i nord vent på noen få plasser ( fra 600moh og opp)
Bilde Av Snødekke
Bilde 15 av 23 Av:  Snødekke Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  Hagel
Bilde Av Snødekke
Bilde 16 av 23 Av:  Snødekke Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  Hagel fra profil
Bilde Av Snødekke
Bilde 17 av 23 Av:  Snødekke Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  Bakside av hatten og storsteinestinden mot Ersfjord
Bilde Av Snødekke
Bilde 18 av 23 Av:  Snødekke Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  Mot skittentind
Bilde Av Snødekke
Bilde 19 av 23 Av:  Snødekke Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  Mot store hollender. Telte 6-7stk der i dag
Bilde Av Snødekke
Bilde 20 av 23 Av:  Snødekke Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  Styrmannstind
Bilde Av Snøprofil
Bilde 21 av 23 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  torben@obskorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 22 av 23 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  torben@obskorps Kommentar:  På toppen av snødekket
Bilde Av Snøprofil
Bilde 23 av 23 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Skredfarevurdering

2 Moderat Mye fokksnø og fokksnøflak i fjellet nå. Disse vil gradvis stabilisere seg. Relativt stabilt men plasser ned mindre stabil fokksnø. Varierende tykkelse og hardhet på fokksnøen. Vær obs der den sprekker opp , er myk og over konvekser. Kantkornlaget er fortsatt tilstede men anser det som "passivt". Rolig vær stabiliser folksnøen , men dt et meldt mere nedbør og vind på lør-søn som vil kunne øke faren og hyppigheten for skred. Varslet faregrad er riktig

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Naturlig utløst 1 - Små SØ, S, SV under 400 moh Sola tar nå i sørhellingene og løser ut små skred

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 400 moh Alle sektorer grunnet å observasjon på steinskardtind i går kveld

Faretegn

Ferske sprekker Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Oppsprekking rundt ski, antydning til skytende sprekker på noen få isolerte plasser. ( samme observasjon på steinskardtind i går kveld )

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Generelt da jeg var i går kveld på steinskardtind og observerte veldig likt snødekke

Vær

Ikke nedbør -2 °C 2 m/s Fantastisk vær i Tromsø nå

Snødekke

Ikke snøfokk Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Vindpakket myk Tørr Fra start og til Ca 400-500 moh er det en tynn smelte/frys skare (pga sola) 4-5mm over nysnøen som vi har fått de siste dg Fra 400-500moh og opp er snødekket preget av vind. Generelt 1F hard, men innslag av innblåst 4F hard fokksnø flak. Varierende bindinger i fokksnøen. Over konvekser og i leheng sprekker flak lett opp. Dette pga nedføyka nysnø i fokksnøen

Skredaktivitet

9. apr. I løpet av dagen Våte løssnøskred Noen (2-5). 1 - Små. Naturlig utløst Noen bratte heng. SØ, S, SV. Under 500 moh God oversikt i dag fra buren. Så hele baksiden av kattfjordeidet mot Ersfjorden. Speidet med kikkert å ingen ferske skred observert. Så et gml naturlig utløst skred fra styrmannstind og ned i blåmannsvikdalen. Antas 2-5dg gml? Samt noen veldig små våte løssnø skred i sør helling

Tester

ECTN13@20cmQ2 Middels På nedføyka nysnø

LBT@80cmQ2 På kantkorn og påbegynt beger. 2-4mm str

Snøprofil

1 cm F DF/PPgp D, 4 cm F DF D, 35 cm 1F RG 1 mm D, 1 cm P MFcr D, 19 cm P MF 2 mm D, 1 cm P MFcr D, 19 cm K MF 1 mm D, 1 cm F FC/DHxr 3 mm/3 mm D Hele laget Anses som ikke så potent og vanskelig og påvirke generelt sett!!, 39 cm K MF 1 mm D -4,5 °C @ 0 cm, -3,4 °C @ 2 cm, -6,2 °C @ 10 cm, -5 °C @ 20 cm, -3,2 °C @ 30 cm, -2 °C @ 50 cm, -1,8 °C @ 60 cm, -1,6 °C @ 70 cm, -0,8 °C @ 80 cm, -0,5 °C @ 100 cm 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 266567

Tromsø / Karlsøy

Snø

09.04.2021 kl. 11:13

459 moh

stinebf@tffk (***)

Bilde Av Tester
Bilde 1 av 3 Av:  Tester Opphavsrett:  stinebf@tffk Kommentar:  Brudd ved rasterplate.
Bilde Av Tester
Bilde 2 av 3 Av:  Tester Opphavsrett:  stinebf@tffk Kommentar:  Brudd I sjiktovergang i eldre fokksnølag.
Bilde Av Tester
Bilde 3 av 3 Av:  Tester Opphavsrett:  stinebf@tffk Kommentar:  Hardhet over og under bruddet

Tester

LBT@70cmQ2 Vanskelig å få brudd. Brudd etter 7 harde slag. NV. Retning

ObsID: 266600

Tromsø / Tromsø

Snø

09.04.2021 kl. 10:30

429 moh

Carlo (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 4 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Carlo
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Carlo
Bilde Av Tester
Bilde 3 av 4 Av:  Tester Opphavsrett:  Carlo Kommentar:  Kompresonstest, løsnet lett på ett rim/begynnende kantkorn lag, ca 40 cm fra overflata; CT5. (Slag med bare håndflate). Videre en ny lagdeling på ca 70cm fra overflate. Løsnet først ved harde slag med arm. Antatt reelt over CT20. Snøen var fuktig ca på rundt 1 m dybde.
Bilde Av Tester
Bilde 4 av 4 Av:  Tester Opphavsrett:  Carlo

Vær

-3 °C 2 m/s 3% skyer Fint vær, sol, stortsett skyfritt, ingen vind

Snødekke

300 cm totalt Snøgrense på 10 moh Litt blandet, 20 cm løssnø, noe vindpåvirket sine plasser, begynnende 5cm fokksnølag

ObsID: 266599

Tromsø / Karlsøy

Snø

09.04.2021 kl. 09:17

287 moh

stinebf@tffk (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  stinebf@tffk
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 4 Av:  Faretegn Opphavsrett:  stinebf@tffk
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  stinebf@tffk Kommentar:  Antar skispor fra i går, som er delvis bort.
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  stinebf@tffk Kommentar:  Flere flakskred utløst på sørøst side av Solltinden. Ikke utløst idag.

Faretegn

Ferske sprekker Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Sprekker opp ved skiene.

Snødekke

Ikke snøfokk 5 cm nysnø Litt tørr løssnø (1-10cm) Fuktig Over tregrensen er snødekke litt mer bunden i overflaten, litt mer vindpåvirket. Skispor fra i går er delvis snødd igjen over tregrensen.

Skredaktivitet

9. apr. I løpet av dagen Tørre flakskred Noen (2-5). 2 - Middels. Naturlig utløst Noen bratte heng. Ø, SØ. Over 800 moh Flere flakskred er observert på sørøstsiden av Solltinden, ikke utløst idag.

ObsID: 266467

Tromsø / D1905(CLA20) Tromsø 2016-2021

Snø

09.04.2021 kl. 08:35

7 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Ingen faretegn observert

Vær

Ikke nedbør -4 °C Sjursnes (0moh) kl 08:35

ObsID: 266452

Tromsø / D1905(CLA20) Tromsø 2016-2021

Snø

09.04.2021 kl. 05:08

157 moh

drift@svv (**)

Vær

Ikke nedbør -6 °C Kattfjordeie (200moh) kl 05:08

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet Gjelder Fv862 Kattfjordeidet - ,

ObsID: 266410

Tromsø / D1905(CLA20) Tromsø 2016-2021

Snø

09.04.2021 kl. 05:07

11 moh

drift@svv (**)

Vær

Ikke nedbør -5 °C Synnøvejord (0moh) kl 05:07

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet Gjelder Fv862 Synnøvejord - ,

ObsID: 266409

Tromsø / Tromsø

Snø

08.04.2021 kl. 16:30

683 moh

harvey@ObsKorps (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 9 Av:  Faretegn Opphavsrett:  harvey@ObsKorps Kommentar:  Str 1 skred utløst av skiløper
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 9 Av:  Vær Opphavsrett:  harvey@ObsKorps
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 9 Av:  Vær Opphavsrett:  harvey@ObsKorps
Bilde Av Tester
Bilde 4 av 9 Av:  Tester Opphavsrett:  harvey@ObsKorps Kommentar:  LBT på 400m. Brudd i skarelaget
Bilde Av Tester
Bilde 5 av 9 Av:  Tester Opphavsrett:  harvey@ObsKorps Kommentar:  ECTN23@21 Q2 på 580m
Bilde Av Tester
Bilde 6 av 9 Av:  Tester Opphavsrett:  harvey@ObsKorps Kommentar:  ECT nedføyket hagl og løssnø er det svakelaget
Bilde Av Tester
Bilde 7 av 9 Av:  Tester Opphavsrett:  harvey@ObsKorps Kommentar:  Snøprofil ved ECT på580m
Bilde Av Skredproblem
Bilde 8 av 9 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  harvey@ObsKorps
Bilde Av Vær
Bilde 9 av 9 Av:  Vær Opphavsrett:  harvey@ObsKorps

Skredfarevurdering

3 Betydelig Der fokksnø ligger i bratt heng vil det være mulig for skiløperer å utløse skred og det virker som det er flere himmelretninger som har fått vindtransportert snø som har dannet flak. Fokksnøen vil stabilisere seg rask pga gunstig temperatur nå at det har sluttet å snø og vinden avtar Varslet faregrad er riktig antar at snødekket stabilisere seg raskt og fredag vil være FG2.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, NV over 300 moh det svakelaget består av nedføyket hagl og løssnø blanding

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet

Ferske skred Område: I denne fjellsiden

Vær

Ikke nedbør -5 °C 7 m/s fra V → 30% skyer

Snødekke

Moderat snøfokk 20 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Det er tildels mye snø >30cm i skogen. Over skoggrense varierer overflaten ifht hvor mye vindpåvirket det er. På de mest utsatte plasser i høyden er løssnø blåst bort og skare er synlig. Snøoverflate varierer fra løssnø til mykfokksnøflak til litt hardere fokksnø. Det finnes nedføyket løssnø blandet med hagl under overflaten og i flere lag nedover i snødekket. På 400m ved tynt snødekket ligge fokksnø oppå et tynt skarelag med fuktig smelteomvandlet under og kantkorn helt nederst ved bakken. Ansees som vanskelig å påvirke

Skredaktivitet

8. apr. 0-6 Tørre flakskred Ett (1). 1 - Små. Svært lett å løse ut N. Over 300 moh

Tester

ECTN23@21cmQ2 God

LBTQ2 På 400m gikk til brudd i skarelag ved flere harde slag

Snøprofil

1 cm 1F RG/DF 0 mm D, 1 cm F PPgp 2 mm/5 mm D, 19 cm 1F DF 1 mm D, 5 cm 4F DF/PPgp 0 mm/5 mm D Øvre del, 19 cm 1F RG 0 mm/0 mm D, 8 cm 4F RG 0 mm D, 25 cm 1F RG 0 mm D, 10 cm P RG 0 mm D, 0,5 cm P MFcr D, 1 cm 4F RG/RGxf 1 mm D, 0,5 cm K MFcr D, 1 cm 4F MF 1 mm/3 mm D, 20 cm P RG 0 mm/0 mm D -7,3 °C @ 0 cm, -5,9 °C @ 10 cm, -3,9 °C @ 20 cm, -3,1 °C @ 30 cm, -2,7 °C @ 40 cm, -2,4 °C @ 50 cm, -2,1 °C @ 60 cm, -2 °C @ 70 cm, -1,9 °C @ 80 cm, -1,7 °C @ 90 cm, -1,6 °C @ 100 cm, -1,6 °C @ 110 cm 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 266381

Tromsø / Tromsø

Snø

08.04.2021 kl. 14:54

620 moh

PA@naturguideHVO20 (Ukjent)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  PA@naturguideHVO20 Kommentar:  Viser brudd på ct
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: I denne fjellsiden

Snødekke

215 cm totalt Snøgrense på 0 moh Vindpakket hard

Tester

LBT@20cmQ2 vanskelig å påvirke. brudd etter 25 slag

ECTX

Snøprofil

5 cm 1F RG, 15 cm 4F RG, 40 cm 1F RG, 1 cm K MFcr, 35 cm P RG, 10 cm K MFcr 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 266368

Tromsø / Tromsø

Snø

08.04.2021 kl. 12:41

896 moh

Martin_S@obskorps (*****)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 2 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Martin_S@obskorps
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 2 av 2 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Ola@Met Kommentar:  Fikk nettopp bilde fra Ola. Ser ut som det gått nedafor klippekanten og, usikker på hvis det er samme flaket som gått over og under eller hvis det er stepdown. Trur ikke det låg så veldig mye snø på klippene fra før, så lener litt mot at det ser samme flaket.

Skredhendelse

6. apr 12:41 Tørt flakskred 2 - Middels Naturlig utløst N-vendt Skredet startet på 853 moh og sluttet på 696 moh Ikke så lang, men nok så tykk bruddkant. Tenker at det gikk på tirsdag, men lav konfidens på den.

ObsID: 266287

Tromsø / Tromsø

Snø

08.04.2021 kl. 12:00

647 moh

eliras@SVV (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  eliras@SVV Kommentar:  I skogen er det 30 cm med snø oppå gammelt fuktig snøpakke.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  eliras@SVV Kommentar:  Over skoggrensa har vinden flyttet mye snø. Varierer mellom hard og myk vindpakket snø.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  eliras@SVV Kommentar:  Brudd i sjiktovergang på dybde 45 cm etter tre slag med LBT
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  eliras@SVV Kommentar:  Brudd etter 21 slag ECTP på dybde 15 cm. Mye overliggende snøpakke. Går fra F mot noe hardere i bunn.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 5 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  eliras@SVV Kommentar:  Måtte bryte med spaden i bakkant for å få brudd på 45 cm dybde.

Skredfarevurdering

3 Betydelig Ennå i dag kan faregrad 3 være riktig, da det er kommet store mengder snø siste døgnene og blåst mye-. I enkelte leheng har det samlet seg oppimot 1 m med snø de siste dagene. Det finnes svake sjikt (mulig med nysnø) i denne lagpakken. Men tror det kan variere hvor det de er å kollapse og hvor god bruddforplantningen er. Men skredene kan bli store hvis man treffer rett sted. I morgen meldes betydelig mere sol og relativt høye temperaturer, som vil hjelpe på stabiliseringa av fokksnøen. I tillegg har det også kunne stabilisert seg i dag. Tenker det er ok å sette faregrad 2 i morgen.

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Vanskelig å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S over 300 moh

Vær

Ikke nedbør -5 °C 8 m/s fra SV ↗ Noen byger med snø som passerer. Ennå pågår noe snøtransport langs bakken. Snøfokk over toppene.

Snødekke

200 cm totalt 12 cm nysnø Vindpakket myk Tørr I skogen er det 30 cm med ubundet fuktig snø oppå gammelt gjennomfuktet snødekke. Over skogrensa har vind fra SV flyttet mye på snøen. Snøoverflaten varierer mellom hard og myk vindpakket. Isskare enkelte steder. I leheng ligger det mellom 50- 100 cm tørr snø oppå det gamle snødekket.

Tester

ECTP21@15cmQ2 Middels Får kun brudd i dette laget med ECT. Sjiktovergang mellom der øverste løse snøen (F) og hardere snø under (4F). Ingen tegn til brudd i sjiktovergangen på 45 cm, som ved LBT. Fikk brudd på 45 cm etter tre slag på siden. Ligger kanskje for dypt her.

Snøprofil

1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 266321

Tromsø / Tromsø

Snø

08.04.2021 kl. 11:23

628 moh

Ola@MET (***)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 4 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Ola@MET Kommentar:  Et str 1-2 flakskred i toppen av svært eksponert rennne ned fra store blåmann
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 2 av 4 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Ola@MET Kommentar:  Ingen skredaktivitet å se på sørsiden av Ersfjorden
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  Ola@MET
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Ola@MET Kommentar:  Mot toppen

Skredfarevurdering

3 Betydelig Fikk ikke så mye faretegn fra fokksnøen der jeg var idag, men mye ny snø pålagret i mange heng. Varslet faregrad er riktig Riktig med FG3 idag, etter mye snø og vind igår, men fokksnø stabiliserer seg nok relativt kjapt. Solutløse skred kan blir det nok noen av både idag og i morgen.

Vær

Ikke nedbør 0 °C 4 m/s fra SV ↗ 40% skyer Mye sol mellom skyene.

Snødekke

Lett snøfokk 15 cm nysnø Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Vindpåvirket over skoggrensen, stort sett myke flak. Litt løs snø her og der. Begynner å bli fuktig snøoverflate i skogen på tur ned.

Notater

Privat tur

Skredaktivitet

8. apr. I løpet av dagen Tørre løssnøskred Noen (2-5). Naturlig utløst Få bratte heng. NØ, Ø, SØ, S, SV Sett fra toppen av buren kl 11. Noen få tørre løssnøskred her og der, kun et flakskred (se bildet). Får sikkert mer solutløst utover dagen.

ObsID: 266268

Tromsø / Tromsø

Snø

08.04.2021 kl. 11:17

400 moh

Eivind (Ukjent)

Bilde Av Tester
Bilde 1 av 1 Av:  Tester Opphavsrett:  Eivind

Tester

LBT@80cmQ1 I tillegg q3 brudd på ca 30cm som løsnet relativt lett.

ObsID: 266324

Tromsø / Tromsø

Snø

08.04.2021 kl. 11:06

30 moh

Mathis@ANG (Ukjent)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 1 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Mathis@ANG

Skredhendelse

8. apr 11:10 Tørt flakskred Naturlig utløst Ø-vendt Skredet startet på 630 moh og sluttet på 441 moh Ser ut som et tørt flakskred, noe som gir mening mtp. mye ny snø og snøtransport. Muligens fra igår, kan se ut som det har kommet litt ny snø over skredmassene og skredområdet. Vanskelig å få et skikkelig bilde fra bilen

Vær

Ikke nedbør 1 °C 40% skyer

ObsID: 266258

Tromsø / Tromsø

Snø

08.04.2021 kl. 09:31

11 moh

Sofia@regobsTroms (*)

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Snøfokk fra toppen/ ryggen av Vågtinden. Vind fra S. Observert fra andre siden fjorden.

ObsID: 266215

Tromsø / D1905(CLA20) Tromsø 2016-2021

Snø

08.04.2021 kl. 08:05

7 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Stort snøfall

Vær

Snø -4 °C Sjursnes (0moh) kl 08:10 20 cm nysnø akkumulert siste døgn.

ObsID: 266198

Tromsø / Finnvikdalen_2

Snø

08.04.2021 kl. 08:00

240 moh

harvey@ObsKorps (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  harvey@ObsKorps

Skredaktivitet

8. apr. I løpet av dagen Tørre flakskred Ett (1). 2 - Middels. Naturlig utløst NØ, Ø

ObsID: 266196

Tromsø / D1905(CLA20) Tromsø 2016-2021

Snø

08.04.2021 kl. 07:03

157 moh

drift@svv (**)

Vær

Snø -2 °C Kattfjordeie (200moh) kl 07:03 3 cm nysnø akkumulert siste 6 timer.

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet Gjelder Fv862 Kattfjordeidet - ,

ObsID: 266190

Tromsø / D1905(CLA20) Tromsø 2016-2021

Snø

08.04.2021 kl. 07:02

11 moh

drift@svv (**)

Vær

Snø -1 °C Synnøvejord (0moh) kl 07:02 2 cm nysnø akkumulert siste 6 timer.

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet Gjelder Fv862 Synnøvejord - ,

ObsID: 266189

Tromsø / D1905(CLA20) Tromsø 2016-2021

Snø

08.04.2021 kl. 05:39

30 moh

drift@svv (**)

Vær

Snø -2 °C Grøtfjord (0moh) kl 05:39 8 cm nysnø akkumulert siste døgn. Snøfokk siste døgn.

ObsID: 266165

Tromsø / Tromsø

Snø

07.04.2021 kl. 18:42

434 moh

Hallvard@SkredAS (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Hallvard@SkredAS

Snødekke

Ikke snøfokk Vindpakket myk Tørr Det har vært en del snøtransport i dag. Vekslende 4F-1F overflate opp til 400. Isskare på utsatte plasser. Ganske fint føre til tross.

ObsID: 266135

Tromsø / D1905(CLA20) Tromsø 2016-2021

Snø

07.04.2021 kl. 09:40

7 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Ferske skred

Vær

Snø 1 °C Sjursnes (0moh) kl 09:40 15 cm nysnø akkumulert siste 12 timer.

ObsID: 266037

Tromsø / Tromsø

Snø

07.04.2021 kl. 08:17

11 moh

OAH@SVV (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  OAH@SVV Kommentar:  Stort snøfall i natt i Håkøybotn.

Faretegn

Stort snøfall Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Etter mye regn i lavlandet igår tirsdag på ca +2 til +3gr er det kanskje i nærheten av 40cm nysnø i fjellet her på Kvaløya.

Vær

Snø 0 °C 0 m/s 100% skyer Stort snøfall, No kl.08 målt 17cm nysnø i natt siste 9t. Temp. 0 gr. Lett snøbyge pågår uten vind.

Snødekke

66 cm totalt Ikke snøfokk 25 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Våt løssnø Fuktig Stort snøfall, No kl.08 målt 17cm nysnø i natt siste 9t. Temp. 0 gr. Lett snøbyge pågår. Totalt 65cm på snømålestav her.

Notater

Stort snøfall, No kl.08 målt 17cm nysnø i natt siste 9t. Temp. 0 gr. Lett snøbyge pågår. Totalt 65cm på snømålestav her.

ObsID: 266023

Tromsø / D1905(CLA20) Tromsø 2016-2021

Snø

07.04.2021 kl. 07:04

30 moh

drift@svv (**)

Vær

Snø 0 °C Grøtfjord (0moh) kl 07:04 15 cm nysnø akkumulert siste døgn. Snøfokk siste 12 timer.

ObsID: 266006

Tromsø / Tromsø

Snø

07.04.2021 kl. 06:41

19 moh

Martin_S@obskorps (*****)

Vær

Snø 100% skyer

Snødekke

13 cm nysnø 13cm tung nysnø på bakken. Ikke noe regn i natt. Mulig at mildværsgrensa er på 200m, men det kommer som snø helt ned til fjæra.

ObsID: 266004

Tromsø / D1905(CLA20) Tromsø 2016-2021

Snø

07.04.2021 kl. 06:27

157 moh

drift@svv (**)

Vær

Snø 1 °C Kattfjordeie (200moh) kl 06:27 35 cm nysnø akkumulert siste 12 timer. Snøfokk siste 12 timer.

ObsID: 266003

Tromsø / D1905(CLA20) Tromsø 2016-2021

Snø

07.04.2021 kl. 06:11

11 moh

drift@svv (**)

Vær

Snø 3 °C Synnøvejord (0moh) kl 06:11 20 cm nysnø akkumulert siste 12 timer.

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet Gjelder Fv862 Synnøvejord - ,

ObsID: 266002

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org