Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø fredag 14.02.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom der det er fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Dei siste dagane har det vore bygevær og vind som har gitt ustabile fokksnøflak i leområder. Utover dagen kjem det meir nedbør og vinden skal dreie, og dermed vil det finnast ustabile fokk- og nysnøflak i mange himmelretningar. Nokre stadar kan flaka ha dårleg binding til underliggande skare. Det har vore lokale skilnadar på nedbørsmengder i regionen, og snøskredfaren vil vere størst der det har kome mest snø.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 13. februar 2020

Førre helg var det mildvær opptil ca. 800 moh og i ettertid har det vore vind og kome opptil 20 cm nysnø. I skogen er det ubunden snø oppå skare, og over tregrensa er snøen vindpåverka. På dei mest vindutsette plassane er det avblåst til gamal skare eller til bakken.

Det er observert eit laust lag med små kantkorn rundt skarelag frå 20/1 fleire steder i regionen. Dette har vist lite evne til brotforplanting og er truleg ikkje eit stort problem sidan det dei fleste stadar vil ha vore påverka av mildværet eller ligg under skare.

Torsdag var det observert eit lite skred på Reinøya.

Fjellvær

Torsdag 13. februar 2020

3-7 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest. -7 °C til -2 °C på 700 moh. Skyet.

Fredag 14. februar 2020

10-13 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -12 °C til -5 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS