Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø torsdag 07.01.2021

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Stort sett stabile forhold, men vær forsiktig i lesider og forsenkninger i høyden der fokksnø kan ha lagt seg over et lag med kantkorn.

Skredfarevurdering

Selv om det fortsatt vil blåse litt fra sør, er det svært begrenset med snø tilgjengelig for transport. Noen få steder i høyden kan det fortsatt være lett å løse ut små skred i fokksnøen, særlig der disse ligger over områder med vedvarende svakt lag av kantkorn nede i snødekket.
Under mildværsgrensa fra tidligere i uka vil det være stabile forhold.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 6. januar 2021

Det er generelt lite snø og ikke skiføre før på 300-400 moh i regionen. Mildvær og litt nedbør de siste dagene har ført til at snødekket har blitt fuktig under mildværsgrensa på 600-700 moh, mens det har dannet seg tynne nysnøflak over denne høyden.
Det gamle snødekket er varierende i både form og mengde. Noen steder er det et tynt skarelag øverst, mens andre steder finnes det et tykkere lag med vindskare.

Under skarelaget høyt i snødekket har det flere steder dannet seg et velutviklet lag av kantkorn. Noen steder er dette laget relativt tykt, og det er foreløpig usikkert hvor stor evne laget har til bruddforplantning. Mildværet de siste dagene har trolig ødelagt dette laget i lavereliggende områder.

Fjellvær

Onsdag 6. januar 2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -2 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet.

Torsdag 7. januar 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sør. -8 °C til -1 °C på 700 moh. Klarvær. Synkende temperatur.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS