Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø tirsdag 30.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder med ferske nysnøflak. Våte løssnøskred kan forekomme der snøen blir vannmettet.

Skredfarevurdering

Tirsdag blir det væromslag, der nedbøren kommer som snø kan nysnø og vind danne ustabile flak i overflaten. Fokksnøflak fra de siste dagene er trolig stabilisert de fleste steder, men vær obs på dette skredproblemet i nordlige sider rundt toppene.

Regn i lavlandet kan gi våte skred der snøen er vannmettet. Om sola titter fram mellom bygene, er det fare for våte skred i bratte, solvendte sider.

Bygevær gir usikre prognoser og lokale variasjoner. Mest nedbør ventes i sørlige deler av regionen.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 29. mars 2021

Væromslag gir nysnø i overflaten. Sørlig retning på vinden siden fredag har fraktet snø til nordvendte heng. Terreng over ca. 700 moh har ikke vært utsatt for mildværet tidligere i uka, så her består det gamle snødekket av fokksnø av forskjellig hardhet. Under 700 moh har det vært av og på med mildvær, så det gamle snødekket varierer mellom skare og fokksnø. Under 200 moh er snødekket vått og råttent og stedvis tynt.

Rundt de høyeste toppene finnes det fortsatt flere vedvarende svake lag av kantkorn, men mange steder ligger disse nå beskyttet under kompakte skarelag og har vært svært vanskelige å påvirke.

Det er observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og nysnø, men dette har ikke utviklet seg til et skredproblem ennå.

Søndag meldes det om flere små skikjørerutløste skred ved Kattfjordeidet, og oppsprekking i fokksnøen i overflaten.

Fjellvær

Mandag 29. mars 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sør, endring til frisk bris fra sørøst om formiddagen. -5 °C til 2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 30. mars 2021

6-8 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør, endring til frisk bris fra nordvest om formiddagen. -4 °C til 1 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS