Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark søndag 01.03.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom der det ligger fersk vindtransportert snø, ellers stort sett stabile forhold.

Skredfarevurdering

Det er usikre værprognoser og mengden nedbør og vind vil styre utbredelsen av skredproblemet. Ute på kysten vil det sannsynligvis legge seg opp ferske nysnøflak i leområder. Ellers i regionen ventes rolige værforhold og lite endringer i skredfaren, men hvis det blir kraftig nok vind til å flytte på snøen som ligger på bakken, vil det bli små ustabile fokksnøflak i leområder.

Vær også observant på drønn og oppsprekking i områder med tynt snødekke. Dette kan indikere et aktiv vedvarende svakt lag og mulighet for fjernutløsning av skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 29. februar 2020

I starten av uka kom stedvis store mengder nysnø i regionen, mest ved Langfjorden og på Øksfjordhalvøya. Det har også vært perioder med en del vind fra ulike retninger, slik at snøoverflaten i fjellet stort sett er vindpåvirket i varierende grad. Det er likevel stedvis mye løs snø som kan flyttes på ved evt vindøkning. Lørdag formiddag er det snøbyger i ytre strøk.

Det gamle snødekket er generelt stabilt de fleste steder. Det finnes svake lag av kantkorn, men dette ligger stort sett beskyttet under hard fokksnø og er svært vanskelig å påvirke.
Forrige lørdag ble det observert en lang skytende sprekk i nærheten av Hammerfest. Dette tyder på at det er mulig å påvirke vedvarende svakt lag av kantkorn i dette området.

Torsdag og fredag ble det observert flere små løssnøskred i regionen. Forsøk på å sprenge ned skred med helikopter og Daisybell på fredag i områdene mellom Langfjord og Sandland resulterte i noen små og middels store skred i fokksnø.

Fjellvær

Lørdag 29. februar 2020

2 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet. .

Søndag 1. mars 2020

0 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest. -13 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør og vind på kysten

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS