Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark tirsdag 24.03.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Høye temperaturer gir fare for naturlig utløste våte skred. Vær varsom i terreng som har samlet fokksnø i fjellet.

Skredfarevurdering

Det er meldt mildt vær og mye vind i regionen. Den økte temperaturen fører til en fare for naturlig utløste våte løssnøskred.

Fokksnøen som de siste dagene har lagt seg i leheng mot nordøst kan få noe pålagring over mildværsgrensa som følge av kraftig vind og noe nedbør. Jo høyere opp i fjellet man beveger seg, jo mer ustabile vil fokksnøflakene være. De milde temperaturene stabiliserer fokksnøflakene raskt i nedre del av fjellene.

Kantkornlaget som har vært funnet opptil 200 moh antas ikke å være et aktivt problem etter flere dager med milde temperaturer.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 23. mars 2020

Mye vind fra ulike retninger forrige uke har ført til fokksnøflak i ulike heng over skoggrensa. I fjellet er fokksnøflakene ganske kompakte og bærende. I skogen er det stort sett myk fuktig snø som følge av temperaturøkningen de siste par dagene. Utsatte steder er er det avblast og tynt snødekke.

Det rapporteres om sprø skare fra forrige ukes mildvær opptil 200 moh i vestlige deler av region, mer spesifikk Langfjordbotn og Alteidet, men finnes trolig i større deler av regionen.

Under nevnte sprø skare er det dannet et kantkornlag. Kantkornlaget har ikke vist god evne til bruddforplantning, men ved stor pålagring kan det bli et aktivt problem.

I Hammerfest/Kvalsundområdet har det vært aktivitet på et kantkornlag over hard smelteomvandlet snø. Et slikt kantkornlag ved gammel skare har tidligere blitt funnet i resten av regionen, men det er ikke påvist noen aktivitet til tross for stor pålagring av snø.

Søndag kveld og mandag morgen ble flere veistrekninger stengt som følge av ras over vei og fare for nye skred i Finnmark. Ved Hammerfest gikk det noen naturlig utløste våte skred mandag.

Det har falt en hel del snø i regionen forrige uke, mest i ytre strøk og mindre innover i landet.

Fjellvær

Mandag 23. mars 2020

2-4 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra sørvest. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Perioder med sørlig sterk kuling fra om ettermiddagen.

Tirsdag 24. mars 2020

3-6 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -6 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS