Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 20.01.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå skredterreng der det har samla seg snø. Denne snøen ligg over vedvarande svake lag.

Skredfarevurdering

Det kan ha samla seg snø i fleire himmelretningar, og denne ligg mange stadar over vedvarande svake lag. Tidlegare har det samla seg mest snø i leområder mot sør og aust, men med sterkare vind frå ny retning tirsdag kan det no også ha samla seg snø andre stader. Vedvarande svake lag gjer at skred kan vere lette å løyse ut, både i eldre og nye fokksnøflak. Fjernutløysing av skred er også mogleg. Størrelsen på eventuelle skred er avhengig av kor mykje snø som har samla seg, noko som varierer innad i regionen, men generelt er det relativt lite.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 19. januar 2021

På fredag og i helga har det vore bygevêr med vind frå vest-nordvest med varierande styrke. Då samla det seg snø hovedsakeleg i leområder mot aust og sør. Tirsdag ettermiddag vart det vind frå ny himmelretning, og snøen i overflata kan no vere omfordelt.

Det er fleire vedvarande svake lag av kantkorn i snødekket, blant anna under det øvste skarelaget. Fleire observatører melder at kantkornlaget fins i eit belte mellom 300 - 600 moh. Før snøfallet fredag var det observert overflaterim der vinden ikkje hadde tatt.

Fleire stadar i regionen er det observert drønn på kantkornlag. Søndag gjekk det eit middels stort flakskred frå Laslettind. Mandag vart det observert eit lite naturlig utløyst skred på Stjernøya.

Fjellvær

Tirsdag 19. januar 2021

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord, endring til liten kuling fra sørøst om formiddagen. -15 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 20. januar 2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -21 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS