Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 18.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå skredterreng. Store skred kan gå på vedvarande svake lag.

Skredfarevurdering

Store skred kan gå på vedvarande svake lag. Dei kan gå i alle himmelretningar og bli overraskande store. Dette kan skje der t.d. personar og snøskuterar påverkar snødekket, og det er også mogleg å fjernutløyse skred. Frå ettermiddagen kan skred gå naturleg som følgje av at vind lastar snø inn i leheng, noko som gir auka last på vedvarande svake lag. Då kan det også vere mogleg å løyse ut skred i den ferske fokksnøen. Unngå skredterreng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 17. februar 2021

Mykje nysnø og periodevis kraftig vind i helga har påverka snøoverflata. Over tregrensa er det vindpåverka snø, medan det i skogen og skjerma terrengformasjonar framleis er laussnø.

Lengre ned i snødekket er det fleire vedvarande svake lag av kantkorn og delvis begerkrystallar. Dette er både ved bakken, i samband med skare, eller i lag under fokksnøen. Den siste tida, særleg i helga, har det gått mange naturleg utløyste skred på desse laga. Dei fleste skreda har vore store, men også svært store skred har gått. Infrastruktur, som vegar og kraftlinjer har blitt påverka.

Fjellvær

Onsdag 17. februar 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om formiddagen. -16 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 18. februar 2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -20 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Om kvelden lokalt opp i sørøst sterk kuling.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS