Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark lørdag 07.03.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i terreng som har samlet fokksnø. Skred er lettest å løse ut der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Rolig vind og oppholdsvær gir lite snøtransport og liten endring i skredfaren. Vær oppmerksom der det ligger myke/tynne fokksnøflak, her kan en skiløper utløse skred. Svake lag av kantkorn i det gamle snødekket er trolig aktive, skred som utløses på disse kan dermed bli store. Nattekulde og stor temperaturgradient fremmer vekst av overflaterim og kantkorn nede i snødekket.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 6. mars 2020

Under tregrensen ligger det tørr ubunden snø. Høyere opp er snødekket mer vindpåvirket og veksler mellom harde og myke fokksnøflak. Stedvis ligger det svake lag med nysnø under fokksnøen. På vindutsatte steder er det avblåst ned til gammel skare.
Mye vind og snø i vinter gjør at mange skavler har blitt store.

Det finnes kantkorn rundt skarelag i snødekket, men utbredelsen er usikker. Tidligere observasjoner kan tyde på at det er mulig å påvirke slike lag der snødekket er tynt.

Torsdag gikk et personutløst tørt flakskred str. 2 i nordøstvendt side av på Gaustatoppen. Bruddkanten var 10-15 cm, bredden 15 m. Det er uklart om det er ett eller to skred og renne 4 og/eller 5.
Torsdag ble det også meldt om et naturlig utløst tørt flakskred str. 2-3 i vestvendt, bratt helling i Valle. Det er uklart når det har gått, men det er neppe eldre enn 1-2 dager. Størrelsen tilsier at det mest sannsynlig har gått på et kantkornlag.

Fjellvær

Fredag 6. mars 2020

Oppholdsvær. -13 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Lørdag 7. mars 2020

Oppholdsvær. Bris fra sør. -13 °C til -2 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS