Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark mandag 16.03.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø.

Skredfarevurdering

Skredfaren vil være synkende på grunn av lavere temperaturer og roligere vær mandag, men i fjellet over mildværsgrensen så finnes der store mengder fokksnø som fortsatt trenger tid på å stabilisere seg. Dette gjelder spesielt første del av døgnet og i N-NØ-vendte lesider.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 15. mars 2020

Snøoverflaten i fjellet bærer preg av mye snø og vind søndag, men nedbør kom som regn opp til 900-1000moh. Under mildværsgrensen er snøoverflaten generelt godt fuktet etter mye vanntilførsel.

Særlig vest i regionen har det kommet mye snø og blåst godt gjennom hele siste uken.


Det er tidligere observert svake lag med kantkorn rundt skarelag nede i snødekket, men det er få ferske observasjoner som sier noe om utviklingen av svake lag i snødekket.

I naboregionene Hallingdal og Heiane er det vedvarende svake lag av rim og kantkorn høyt i snødekket. Kantkornlaget i Hallingdal ligger under fokksnø og er stort sett vanskelig å påvirke, mens rimlaget i Heiane er lettere å løse ut skred på.

Det ble fredag rapportert inn både ferske løssnø- og flakskred flere steder i Telemark, både fra Arabygdi og Rauland. I Valle i Setesdal ble det observert et forholdsvis stort skred lørdag, men ikke helt ferskt.

Fjellvær

Søndag 15. mars 2020

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Mandag 16. mars 2020

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS