Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark fredag 08.05.2020

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold, men fare for naturlig utløste våte skred i bratte solutsatte fjellsider.

Skredfarevurdering

Vind og litt nysnø kan gi ferske fokksnøflak i høyden, vesentlig vest i regionen. Utbredelsen vil nok være liten og flakene tynne. Det vil variere hvor godt disse flakene binder seg til underlaget. Der det blir direkte solinnstråling i bratt terreng kan mindre, våte skred løsne av seg selv. Vær oppmerksom på faresignaler for glideskred og skavlbrekk.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 7. mai 2020

Det finnes fokksnøflak i NV fjellsider etter nysnø fra sist helg og ferskere fokksnøflak i E-SE-vendte hellinger i høyfjellet etter noe vestavind de siste dagene. En del steder er det dannet et skarelag helt øverst, med løsere snø under. Det er generelt mye snø i fjellet, og over østlige fjellsider er det store skavler.

Det er tidligere observert svake lag med kantkorn rundt skarelag nede i snødekket og ved bakken. For det meste ligger disse under bærende lag med fokksnø og skare.

Det er ikke meldt om skredaktivitet de siste dagene. Men det er grunn til å tro at det har det gått noen våtsnøskred i bratte, sørvendte hellinger.

Lite nedbør de siste dagene, med kuldgrader om natten, varmegrader opp til 1000-1200 moh om dagen.

Fjellvær

Torsdag 7. mai 2020

Oppholdsvær. Bris fra vest. -3 °C til 8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 8. mai 2020

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra vest. -2 °C til 3 °C på 1200 moh. Delvis skyet. Av og til vestlig liten kuling i høyfjellet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS