Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark søndag 09.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vind, snø og temperaturstigning mot kvelden gir økende skredfare. Hold god avstand til bratt terreng og utløpsområder.

Skredfarevurdering

Vind, snø og stigende temperaturer, gjør at det er lett for en skiløper å løse ut noen middels og enkelte store skred i den ustabile fokksnøen. Ferske fokksnøflak fra tidligere i uken vil få pålagring av snø første del av dagen. Fokksnøen kan noen steder ligge på et svakt lag av overflaterim, her vil det være svært lett for en skiløper å løse ut skred.

Utover dagen vil stabiliteten svekkes ytterligere når temperaturen stiger og nedbøren går over til regn. Faren for våte skred øker utover dagen. Enkelte skred kan løsne naturlig. Faren ventes å være størst i vestre deler av regionen rundt Haukeli, Valle og Bykle.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 8. mai 2021

I leheng mot vest og nord består snøoverflaten av fokksnøflak med varierende tykkelse og hardhet. Ellers er snødekket smelteomvandlet, med noen cm nysnø oppå skaren. I lavere høydenivå og i bratte solsider bløtes øvre del av snødekket opp utover dagen.

Torsdag gikk det et middels stort skred i en renne på nordsiden av Gaustatoppen. Lørdag rapporterer politiet i Sør-Øst om en ny skredhendelse på Gaustatoppen.

I naboregionene er det observert et svakt lag av kantkorn og rim under den siste fokksnøen. Det kan ikke utelukkes at dette laget er tilstede også i Vest-Telemark. Lørdag er det skiftende skydekke og store temperaturforskjeller mellom sol og skygge.

Fjellvær

Lørdag 8. mai 2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -7 °C til 4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Søndag 9. mai 2021

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -2 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS