Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark lørdag 22.05.2021

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vedvarende svake lag i snødekket kan påvirkes der snødekket er tynt. Det er mulig å løse ut våte løssnøskred i bratte hellinger.

Skredfarevurdering

Noe regn kan tilføre snødekket vann.
Det er våte skred som utgjør skredproblemet. Mange steder har nok snødekket tilpasset seg varmen, men fortsatt kan en skikjører utløse våte løssnøskred enkelte steder i bratte hellinger.

Det kan ikke utelukkes at våte flakskred kan løsne naturlig der vann samles over skarelag.

Det kan komme noe fuktig nysnø i de høyeste områdene, kan hende tørr nysnø på enkelte topper.

Det kan også gå enkelte glideskred. Disse kan løsne alle tider på døgnet. Hold også god avstand til skavler som svekkes av mildvær.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 21. mai 2021

Snøoverflaten er påvirket av varme og snøsmelting til fjelltopphøyde for en del dager siden. I de alle høyeste områdene har det frosset på igjen, og frost om natten i noe lavere høyder. Snødekket antas stort sett å være smelteomvandlet etter flere runder med sol og tidligere mildvær.
I sørvendte hellinger under ca 1000 moh er det lite snø igjen, men det ligger fonner i leområder. Noe lavere snøgrense i nordvendt tereng.

Observasjoner tyder på at vedvarende svake lag av kantkorn nå er brutt ned de aller fleste steder og at det fortsatt finnes islag i snødekket. Varme høyt til fjells den siste tiden har gitt smeltevann som siger ned i snødekket og kan samles opp i overkant av islag. Selv om lufttemperaturen etter hvert har gått noe ned, kan fortsatt vann nede i snødekket påvirke medvirke til skred.

Det var påfrysing natt til fredag i store deler av regionen, men varmere og mer skyet vær er i vente.

Fjellvær

Fredag 21. mai 2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Stille/svak vind fra nordvest, endring til bris fra sørøst om formiddagen. -3 °C til 6 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør sør i regionen.

Lørdag 22. mai 2021

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Bris fra øst. 1 °C til 5 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør sør i regionen. Øst/sørøst frisk bris utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS