Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss mandag 23.03.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Sterk vind gir fersk fokksnø i leformasjoner i høyfjellet. Skred er lettest å løse ut der fokksnøflakene er tynne eller myke.

Skredfarevurdering

Det ventes fortsatt sterk vind og snøtransport i de høyeste fjellområdene mandag. I noen få heng kan de nyeste fokksnøflakene være lette å løse ut, men generelt kreves stor tilleggsbelastning for å påvirke fokksnøen. Det kan ikke utelukkes at store døgnvariasjoner i temperatur de siste dagene gjør at fokksnøflakene legger seg på en ustabil snøoverflate av rim eller kantkorn. Stigende temperatur gjør at flere himmelretninger får våt snø i lavlandet. Dette kan gi våte løsnøskred i andre heng enn i helga.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 22. mars 2020

Nysnøen som kom tidlig i uka er påvirka av vind i fjellet og varierer mellom harde og myke flak. De siste dagene har kraftig solinnstråling påvirka alle solvendte heng med stor døgnvariasjon i temperatur.
Under nysnøen er snødekket påvirket av flere runder med mildvær opp til ca 1000 moh og snødekket er våtere til lavere man kommer i terrenget.
I fjellet er det mer snø enn normalt og snøfordelingen er preget av mye vind fra SV gjennom hele vinteren.

Tidligere i mars ble det observert kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket over 800 - 900 moh. Lagene ligger nå dypere og observasjoner torsdag indikerer at utviklingen ikke har fortsatt.

Fjellvær

Søndag 22. mars 2020

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sør om ettermiddagen. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Kan hende litt nedbør i vest.

Mandag 23. mars 2020

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sør. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Av og til sørlig sterk kuling.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS