Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss søndag 06.12.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det ligger fersk fokksnø i leformasjonar i terrenget. Skred er lettest å løse ut der fokksnøflakene er tynne eller myke.

Skredfarevurdering

I leheng der fersk fokksnø har lagt seg er det mulig for en skikjører å løse ut middels store skred. Fokksnøen stabiliserer seg gradvis men den er fortsatt lett å løse ut. Snø og kraftig vind fra sørøst har gitt stor snøtransport i fjellet og fokksnødannelse i nordvest og vestvendte heng. Skikjørere søker gjerne mot leheng med mykere snø, husk at det også er her skredproblemet ligger.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 5. desember 2020

Torsdagens og fredagens snøvær sammen med tidvis kraftig vind fra sørøst la igjen en god del snø i høyfjellet, særlig i skjermede formasjoner.
I lavlandet er det fortsatt generelt lite snø. Rolige vindforhold gir snødekket mulighet til stabilisering og uttørking og det er fortsatt mulighet å finne myk snø i skjermede formasjoner.

To skiløpere ble på lørdagen tatt av skred ved Reppane. Natt til fredag gikk et lite til middels stort skred gikk ut i veibanen nordvest for Høgeggi på Vikafjellet, og stengte midlertidig veien. Det gikk også noen mindre skred i Kvassdalen, sør for Vikafjellet.

Det ble rapportert om myk og fin snø i Myrkdalen på fredagen.

Fjellvær

Lørdag 5. desember 2020

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst. -9 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Søndag 6. desember 2020

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS