Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal torsdag 28.03.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder og andre terrengformasjoner som har samlet fokksnø. Det kan gå naturlig utløste skred i nysnøen i bratte heng under mildværgrensa.

Skredfarevurdering

Vind og nysnø vil danne ferske flak. Med stigende temperatur vil flakene nå stabiliseres noe raskere, men kan fortsatt være lette å løse ut for en skiløper når de er ferske. Utover dagen stiger temperaturen, og det er ventet overgang til regn under ca. 1200 moh. I de lavestliggende delene av regionen kan mildværet gjøre at løssnøskred løsner naturlig.

Det er knyttet usikkerhet til svakt lag av rim som har snødd ned enkelte steder, spesielt utsatt antas å være nord og nordøstlig terreng. Skiløpere oppfordres til å ta dette med i betraktning ved planlegging og ferdsel. Drønn i snødekket er et faretegn som kan tyde på kollaps i svakt lag.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 27. mars 2024

Snødekket er ganske jevnt fordelt og det er godt med snø i fjellet. Over skoggrensa er snødekket preget av vind fra sørøstlig retning den siste tiden med myke flak. I tillegg finnes det noen skareflekker. Det er vindtegn i snøoverflaten, og det er varierende tykkelse på nysnøflakene. Noen er 30-50 cm tykke. I skogen er snøen tørr og løs de fleste steder.

Det er observert overflaterim og kantkorn under fokksnø i enkelte skjermede formasjoner. Det er usikkert hvor aktive disse lagene er, og hvor stor utbredelse de har. Eldre vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket vurderes til å ikke utgjøre et skredproblem nå.

Noen små flakskred kunne svært lett tråkkes ut av skiløper i Hemsedal tirsdag kveld.

Onsdag formiddag meldes det om 10-25 cm nysnø, kanskje så mye som 30-50 cm i høyfjellet. Tirsdag kveld ble det meldt om fersk vindtransportert snø, skytende sprekker og moderat snøfokk i Hemsedal. Mandag ble det observert tydelige drønn i snødekket mange steder i regionen. Flest i øst og nordvendt terreng. Om drønn stammer fra vedvarende svake lag i bunnen av snødekket eller rimlag høyere oppe er usikkert.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS