Isulykker 2014-15

Tabellen viser ulykker hvor en eller flere har gått gjennom isen og opplevd det som så skremmende at det kom i avisen eller i sosiale medier. Noen hendelser skjedde med god egensikkerhet og er tatt med i tabellen for læring, men slike hendelser tas ikke med i statistikken vår, da faren for tap av liv var svært liten. Hendelsene ble også rapportert for å hindre unødvendige redningsaksjoner når noen plutselig ser et hull i isen.

Døde,
Gjennom
isen
Antall mennesker som gikk gjennom isen, og hvor mange av dem som døde i ulykken.   Aktivitet Type ferdsel som førte til ulykken.
Vann/sted
Høyde
kommune, fylke
Stedet hvor ulykken skjedde. Klikk på navnet for å åpne iskartet på stedet.   Vanntype Innsjø, elv eller fjord.
Regobs Link til Regobs dersom ulykken er registrert der.   Istype Nylagt is, is som har ligget en stund (Midtvinters), eller is i oppløsning.
Presse,
pdf, bilde
En eller flere linker til avisartikler, sosiale medier, pdf-filer eller bilder. Dessverre krever mange avislinker nå abonnement.   Påvirket Var isen svekket på grunn av vannkraftutbygging?
Beskrivelse Beskrivelse av hendelsen følger på neste linje. Dersom personen som gikk gjennom isen hadde god egensikring vil det beskrives etter teksten. Slike hendelser tas ikke med i ulykkesstatistikken. Les mer under ulykkestabellen.
Svært god: Flere i følge med avstand, ispigger, isstaver og kasteline.
God: Alene, men med ispigger, isstaver og kasteline, og holdt seg nær land i rolig fart.
Dette vil vi unngå!

Siste oppdatering: 01.02.2021

Minst 11 gikk gjennom isen vinteren 2014-15
Dato
Døde
Gjennom isen
Vann/sted
Høyde
Kommune
Fylke
Aktivitet
Vanntype
Istype
Påvirket
Regobs
Presse
pdf
bilde
20.04.2015
0
1
Kárášjohka
123 moh
Karasjok
Troms og Finnmark
Tråkkemaskin, beltevogn
Elv
Is i oppløsning
Ingen regulering
presse
Tråkkemaskinen skulle krysse elven for å settes i vinteropplag, men elveisen brast i en sving hvor trolig strømmen hadde begynt å tære på isen. Maskinen gikk bare delvis gjennom. Hadde ulykken skjedd 50 m lenger ned kunne det endt med katastrofe da elva er dypere der.
14.03.2015
0
2
Eikelandsvatn
157 moh
Vennesla
Agder
Gående
Innsjø
Is i oppløsning
Ingen regulering
presse1
presse2
Seks ungdommer var på tur rundt vannet da to bestemte seg for å ta snarveien over isen. De gikk gjennom, kom seg opp, men gikk i gjennom på nytt. Kameratene og lokale fikk skjøvet ut en båt og slått seg frem til dem. Det ble 15 minutter i vannet. Nedkjølte, men bevisste. Vannet var isfritt i østenden, og isen var tynn og i nedbryting. De gikk gjennom ca 100 m fra land. Uten hjelp ville det trolig gått galt.
06.03.2015
1
1
Øgderen
133 moh
Aurskog-Høland
Viken
Isfisker
Innsjø
Is i oppløsning
Ingen regulering
presse1
presse2
presse3
bilde
74 år gammel isfisker gikk gjennom isen og omkom senere på sykehuset. Han ble liggende 30 minutter i isvannet før han ble hentet med helikopter. Øgderen er en stor innsjø, og mildvær har gitt økende innløpsråk fra Dalselva. Dessverre er dette fristende for isfiskere da det er bra fiske i innløpet. Han kom for nær råka og gikk gjennom. Når vannføringen er økende er det særlig farlig da isen smelter nedenifra og tykkelse blir vanskelig å vurdere. Hold spesielt god avstand i råkens retning da den smelter raskest i fartsretningen. Ellers i området var isen 20-25 cm tykk og bar fint.
07.02.2015
0
1
Vansjø
24 moh
Våler
Viken
Gående
Innsjø
Midtvinters
Regulert, og derfor svakere is
presse1
presse2
Mann gjennom isen i Vansjø ved Dillingøy. Reddet av folk som satte ut båt, og ble hentet med Sea King. Stedet er ikke nøyaktig angitt, men trolig er det i sundet nær brua til Dillingøy.
23.01.2015
0
2
Strengelvågfjorden
0 moh
Øksnes
Nordland
Bil
Fjord
Midtvinters
Ingen regulering
presse1
presse2
En bil gikk gjennom isen under lek med bil. Den andre gikk gjennom under forsøket på å få den andre opp. Det er en svært grunn fjord, så sjøvannet står bare til midt på dørene. Kjøring på isen skjer årvisst.
22.01.2015
0
1
Mylla
496 moh
Lunner
Innlandet
Gående
Innsjø
Midtvinters
Ingen regulering
presse
Løypekjører gikk gjennom isen på Mylla når han skulle rette opp et løypeskilt som sto skjevt. Etter store snøfall presses vann opp gjennom hull i isen, og skilthullet har tydeligvis vært et slikt punkt. De skaper små usikre områder som en som regel ser ved at det er mindre snø der. Løypekjøreren tråkket feil i mørket og ned i hullet der skiltet hadde stått. Han ble våt til livet og slo kneet. Isen er oftest solid rundt hullet, så det er forholdsvis enkelt å komme opp. Slike hull omtales ofte som åthull.
06.01.2015
0
1
Vansjø
25 moh
Våler
Viken
Skøyteløper
Innsjø
Nylagt is
Regulert, men trolig ikke årsaken
 
Drevne turskøyteløpere kom for nær en av øyene sør for Østenrødøya og plumpet. Det var vått på isen, og dermed noe vanskelig å se svake soner som er observert ved odder og i trange sund sørøst i Vansjø. Ellers var isen 6-12 cm. Fikk hjelp av kasteline fra kamerater da isen brast når han skulle komme opp med ispigger. De hadde med tørre klær og skiftet raskt. Ringte politiet og meldte fra da det lå igjen en vott og et kart i råken. Smart, så man unngår leteaksjoner etter noen som ikke er der lenger. Kilde: skridsko.net
Egensikring: Svært god
05.01.2015
0
1
Steinsfjorden
63 moh
Ringerike
Viken
Skøyteløper
Innsjø
Nylagt is
Regulert, men trolig ikke årsaken
presse
Skøyteløper gikk gjennom isen i Steinsfjorden nær råka under brua ved Sundvollen. Han kom seg opp selv og var litt overrasket over at isen var så sårlig da han syntes han holdt god avstand til råken.
Egensikring: God
05.01.2015
0
1
Tyrifjorden
63 moh
Ringerike
Viken
Skøyteløper
Innsjø
Nylagt is
Regulert, men trolig ikke årsaken
presse
Skøyteløper gikk gjennom isen nær Storøya. Kom seg greit opp selv. var i følge med to andre. De oppfattet ikke selv situasjonen som dramatisk, men andre hadde sett det og varslet. Viktig å gi beskjed til nødetatene dersom man går i gjennom isen på et synlig sted for å unngå unødvendig utrykning. Omtrentlig posisjon.
Egensikring: Svært god

Vurdering av egensikkerhet av Isvarslingen
Fra informasjonen vi får om en ulykke/hendelse vurderer vi egensikkerheten på ulykkestidspunktet. Med det tenker vi på redningsutstyr, avstand fra hus/bil, tørt skift, fart, avstand fra land, alene eller flere sammen, isens tilstand. Årsaken er at man kan sikre seg så godt at det er ufarlig å gå gjennom isen de fleste steder på en innsjø, og at det oppfattes som feil å kalle det en ulykke. Dersom vi mener at sikkerheten var god vil den ikke tas med i ulykkesstatistikken. Våre viktigste kriterier er:

Svært god
Flere sammen med god avstand, isstav, ispigger og kasteline. Isen er stort sett bærende og de har trent på redning.

God
Alene, nær land, liten fart, isstav, ispigger og kasteline. Isen er stort sett bærende og vedkommende har trent på egenredning.

Dersom du mener at sikkerheten var god eller svært god ved en hendelse som er registrert her, er det fint om du melder fra til aask@nve.no, selvsagt med en begrunnelse. 

Motorisert ferdsel er nesten alltid risikabelt om man går gjennom. Vi vurderer derfor ikke egensikkerheten ved slike ulykker, selv om tiltak som ispigger, kasteline og tørt skift selvfølgelig også øker sikkerheten ved motorisert ferdsel.

2020-21
2019-20
2018-19
2017-18
2016-17
2015-16
2014-15
2013-14
2012-13
2011-12
2010-11
2005-2010
2000-2005
1990-2000
1980-1990
før 1980
Til oversikten