Isulykker 2019-20

Tabellen viser ulykker hvor en eller flere har gått gjennom isen og opplevd det som så skremmende at det kom i avisen eller i sosiale medier.

Døde: Antall mennesker som døde i ulykken.   Aktivitet: Type ferdsel som førte til ulykken.
Gjennom
isen:
Antall mennesker som gikk gjennom isen og overlevde.   Vanntype: Innsjø, elv eller fjord.
Vann/Sted: Stedet hvor ulykken skjedde. Klikk på navnet for å åpne iskartet på stedet.   Istype: Nylagt is, is som har ligget en stund (Midtvinters), eller is i oppløsning.
Presse: En eller flere linker til avisartikler eller sosiale medier. Dessverre krever mange avislinker nå abonnement.   Påvirket: Var isen svekket på grunn av vannkraftutbygging?
Dette vil vi unngå!

Siste oppdatering: 18.03.2020

Kjente isulykker fra vinteren 2019-20
DatoDødeGjenn-
om
isen
Vann/StedKommune
Fylke
- Aktivitet
- Vanntype
- Istype
- Påvirket
Regobs
Presse
pdf
bilde
Beskrivelse
18.03.2001MjøsaLillehammer,
Innlandet
- Kjøretøy
- Innsjø
- Is i oppløsning
- Regulert, og
   derfor
   svakere is
 ATV skulle ut å sjekke istykkelsen på brøytet bane ved Vingnesvika. Sist var isen 40-50 cm tykk, men isforholdene var dårligere nå, trolig vårisdannelse. Likevel var det en overraskelse for sjåføren at isen brast. Sjåføren kom seg av, men ATV'en ligger igjen i dypet. Berges kanskje til sommeren. Strømmen i elva kan ha endret seg siden man ikke legger mudrer på andre siden av elva, i følge lokalkjente.
13.03.2001SteinkjerelvaSteinkjer,
Trøndelag
- Til fots
- Elv
- Is i oppløsning
- Regulert, men
   trolig ikke
   årsaken
 Mann gikk ut på isen på Steinkjerelva utenfor Guldbergaunet camping, og gikk gjennom. Han kom seg selv opp og varslet politiet. Savnet en kamerat. Det ble satt i gang en stor leteaksjon, men det viste seg at han var både beruset og alene. Elveis er alltid vanskelig å vurdere. Istykkelsen endrer seg raskt med strømforholdene. Elva er også regulert.
11.03.2001RamfjordTromsø,
Troms og Finnmark
- Kjøretøy
- Fjord
- Is i oppløsning
- Ingen regulering
 ATV gjennom fjordisen i Ramfjorden da de skulle sjekke istykkelsen i forbindelse med en ny bru fra Hanslarsaneset til Leirbakken. De hadde vært ute på isen fire ganger, men den femte gangen gikk de gjennom. Selskapet som eide ATV'en berget den selv.
28.02.2001Børtervanna- Til fots
- Innsjø
- Midtvinters
- Regulert, og
   derfor
   svakere is
220785Rapport: Vi observerte en plumping nord for Kongsvika mot Trangen. Upppmerksonhet. Ukomplisert. Kom opp selv og skifta til tørt. Lagt til av isvarslingen: Det var kompliserte isforhold på Børtevann denne dagen med store områder med is ned mot 4 cm. Men er man godt utrustet og tar det litt med ro er det relativt ufarlig. her var det plumping i et sund hvor det er ytterligere smelting av isen fra undersiden.
24.02.2001GrunnvatnetHarstad,
Troms og Finnmark
- Til fots
- Innsjø
- Midtvinters
- Ingen regulering
presse73 år gammel skiløper gjennom isen på Grunnvatnet. Politiet opplyser at det skjedde i nordenden, og vi antar det må være mot myrområdene i nordøst. Han hadde gått over vannet i alle år, men gikk gjennom isen i dag. Trolig har grunnvann fra myrområdene svekket isen. Skiftende og gjennomgående mildt vær i vinter har gitt større tilsig fra bekker og myrer enn vanlig, og dermed større farlig område enn i kaldere år. Hold god avstand i år. Posisjonen er omtrentlig.
14.02.2001Maridalsvannet- Til fots
- Innsjø
- Midtvinters
- Regulert, og
   derfor
   svakere is
213430Rapport: Oset från skjærsjøelva försvagar isen långt längre än vad man kunde tro. Gick igenom med ena foten på is som uppskattningsvis inte mätte mer än 40-50mm. Isen ser ut som mörk stålis men är alltså mörk för att den är så tunn. Kontrollera isen regelbundet med pik och kom ihåg att hög fart gör att du kan komma långt ut på tunn is innan du går igenom. Fick assistans med kastlina men var på väg igenom flera gånger innan jag var tillbaks på bärande is. Lagt til av isvarslingen: Vinteren 2019/20 var veldig mild med stadig høy vannføring. Isen ble derfor svekket i større områder enn vanlig. Mange feilbedømte avstanden fra åpent vann til trygg is.
13.02.2001Bindingsvannet- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Ingen regulering
213258Egen rapport: Jeg gikk gjennom isen ved markeringen på kartet, der en bukt mot nord har et trangt utløp i hovedvannet. Utløpet er ikke islagt, og jeg kom for nær dette. Kom opp på isen ved egen hjelp. Iskanten traff meg i brystet med stivhet og noe smerter ved pusting som resultat. Legehjelp ikke nødvendig. Isvarslingen legger til: Vinteren 2019/20 var veldig mild med stadig høy vannføring. Isen ble derfor svekket i større områder enn vanlig. Mange feilbedømte avstanden fra åpent vann til trygg is.
13.02.2001SognsvannOslo- Til fots
- Innsjø
- Midtvinters
- Regulert, men
   trolig ikke
   årsaken
213263Skøyteløper gikk gjennom isen ved vestsiden av Sognsvann pga. tynn is ved bekkeinnløp. Personen ble stående på grunn med vann til livnivå. Hadde med seg ispigger og kom seg på land på egenhånd, og fikk skiftet til tørt tøy. Personer på land ringte 113, og personen ble raskt ivaretatt av hjelpepersonell.
03.02.2001Maridalsvannet- Til fots
- Innsjø
- Midtvinters
- Regulert, og
   derfor
   svakere is
211271
bilde1
bilde2
Rapport: Tynt snølag på isen gjorde det krevende å se endringer i isen. Forlengelsen av råken fra Skjersjøelva gav svekket is et godt stykke lenger enn råken var synlig. Skøyteløper gikk gjennom isen. Kom raskt opp og gikk videre.
21.01.2001BørtervannaEnebakk,
Viken
- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Regulert, men
   trolig ikke
   årsaken
presseNevnt i en diskusjonsgruppe at en hadde gått gjennom isen i sundet ved Bøvelstad. Vi antar det er sør for Bøvelstad der vannet renner ut av Støttumfjorden. Det er stor vannføring for tiden og isen smelter fra undersiden i trange sund. Trolig var det en godt utstyrt skøyteløper som hadde tørt skift i sekken og utstyr for å komme seg opp selv eller bli hjulpet. Men vær ekstra forsiktig ved trange passasjer og utløp av sidebekker. Selv små bekker kan svekke isen når det er så mildt som nå.
12.01.2001KalvenOslo- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Ingen regulering
bildeRapportert på skridsko.net: Råk etter skøyteløper som har plumpet ble observert i sundet mellom Kalven og Øyungen. Dette er et kjent farlig sted markert med rødt i iskartet. Med såpass stor vannføring som det er nå svekkes isen betydelig i sundet. Foto: Sølve Bærug
12.01.2001LangenSki,
Viken
- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Ingen regulering
presseSkøyteløper gjennom isen ved råk vest for Bjørnholmen i Langen. Ved høy vannføring i elvene må man alltid være varsom i smale sund. I dette sundet er det oftest passerbart når det er skøyteforhold på Langen, men ikke nå etter mildvær og vind.
12.01.2001LangenSki,
Viken
- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Regulert, men
   trolig ikke
   årsaken
206702
presse
bilde
Skøyteløper gjennom isen i Klemma på Langen. Her er det både trangere, en holme midt i vannet, og to betydelige sideelver, så det er nesten alltid dårligere is enn ellers på Langen, særlig når det renner en del vann i elvene. Denne gangen var det elva fra nord som svekket isen tvers over vannet. Andre skøyteløpere krysset elva over land på nordsiden. To andre skøyteløpere som kom en snau kilomer unna så at skøyteløperen "forsvant". De kom til med redningsline etter et par minutter. Skøyteløperen klarte å komme opp av råken ved egen hjelp, og i sikkerhet ved hjelp av line. Politiet ble informert om knebeskyttere som ble liggende på isen ved råken, og at det ikke var behov for søk eller assistanse. Foto: Heine Erdal
12.01.2001RøyrivannetLørenskog,
Viken
- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Regulert, men
   trolig ikke
   årsaken
206667Mann på skøyter, med hund, begge gjennom isen i det smale sundet Knurra. Han berget seg selv og hunden opp på isen og på land etter kort tid. Vi hadde nettopp passert Knurra på land og kommet ned til vannet og så hendelsen på litt avstand. Vet ikke om han skadet seg og hva som var årsak. Det er åpent vann fra bredd til bredd i Knurra. Dette skyldes bekken fra Drettvannet, og er et kjent svakt punkt ved høy vannføring, særlig i første halvdel av vinteren. Ofte må man gå på land et par hundre meter her. Plumping skjer dessverre ofte her.
12.01.2011SettenAurskog-Høland,
Viken
- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Ingen regulering
presseIsfisker fra Litauen funnet omkommet i råk i Gaupevika på Setten. Uvisst om han hadde sikkerhetsutstyr, men han var alene.
10.01.2002MaridalsvannetOslo- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Regulert, men
   trolig ikke
   årsaken
presseTo skøyteløpere gikk for nær innløpsoset fra Dausjøelva i Maridalsvannet. De gikk så tett at begge havnet i vannet. I mildværsperioder, som det var ved hendelsen, er vannføringen uvanlig stor i elvene, og is ved innløpet smelter fra undersiden. Vannet kanaliseres i elvevifta til en eller flere konsentrerte strømmer som øker smeltingen. Her bør man generelt holde god avstand når det er litt vannføring. Siden de var flere i følge og hadde ispigger, kom de seg opp uten dramatikk. Men isstavene ble igjen i hullet, noe som ikke er uvanlig. Om plagg eller utstyr blir liggende igjen i hullet må man alltid varsle politiet så man unngår unødige leteaksjoner.
05.01.2001LangenSki,
Viken
- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Ingen regulering
presseSkøyteløper gjennom isen helt nord i Langen ca 20 m fra parkeringsplassen. Dette stedet har det hendt flere ulykker da isen svekkes av elva som strømmer under isen. Særlig i mildvær smelter isen nedenifra og det er vanskelig å oppdage. Hold deg svært nær land langt unna hovedstrømmen. Denne gangen ble staver forlatt ved råken. Da må man huske å varsle politiet for å unngå utrykning. Denne gangen ble ikke det gjort, noen så råken og stavene, og brannmennene måtte rykke ut for å sjekke at ingen var under isen. Send også gjerne inn en melding til Varsom regobs hvor en kan markere hvor hullet var og fortelle at alle kom opp.
04.01.2000LutvannetOslo- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Regulert, men
   trolig ikke
   årsaken
205554Skøteløper gikk gjennom isen nordøst for Sydholmen, men kom seg opp med egen hjelp. Ingen skader
25.12.1901Bindingsvannet- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Ingen regulering
217331
bilde
Erfaren og fullt utstyrt turskøyter gikk igjennom nær torver på grunn av litt stor fart inn mot et lite felt med tynn is. Kom enkelt opp via torvene. Hadde med tørt tøy. Isen svekkes fra undersiden i trange sund da det ofte er strøm under isen som smelter isen fra undersiden. I torvområder kan det også komme opp varmt grunnvann, særlig tidlig på vinteren. Fra bildet ser man også at isen har mindre snø/rim enn isen i bakgrunnen, noe som tyder på varme nedenifra og dermed forventet tynnere is. Posisjonen er omtrentlig.
23.12.1901GlommaKongsvinger,
Innlandet
- Til fots
- Elv
- Nylagt is
- Regulert, og
   derfor
   svakere is
presse1
presse2
Turgåer gjennom isen på Glomma. Politiet kom først, men måtte vente på brannvesenet som hadde kasteline. Personen ble kjørt på sykehuset for sjekk. Det gikk bra. Elveis har alltid mer variasjon enn isen på innsjøer. I tillegg er det fare for å bli dratt med under isen av strømmen. Heldigvis var ikke strømmen så sterk her. Posisjon usikker.
01.12.1901SvartorenSki,
Viken
- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Regulert, men
   trolig ikke
   årsaken
201140Uerfaren turskøyter var ikke oppmerksom og gikk igjennom i bekkeosen på is som ellers bar tilstrekkelig. Godt utstyrt, rolig og og godt trent, og ville ha kommet seg greit opp på egenhånd. Ble imidlertid raskt hjulpet opp med kasteline. Kuttet imidlertid nesen på isen. Kuttet måtte sys.
27.11.1901FarstadvatnetVestvågøy,
Nordland
- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Ingen regulering
presseHund sprang utpå den nylagte isen og gikk gjennom. Eieren prøvde å redde den, men gikk selv gjennom isen. Hunden omkom, men eieren reddet seg på land igjen. Ble tatt hånd om av brannvesenet som ble alarmert. Det er svært risikabelt å forsøke å redde et dyr som er kommet et stykke ut på vannet. Et menneske er tyngre og vil gå gjennom før man når frem. Posisjonen er usikker.
21.11.1901GjøljavatnetBjugn,
Trøndelag
- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Regulert, men
   trolig ikke
   årsaken
202199Skøyteløper gjennom isen på grunn av tynn is. Istykkelse ca. 3 cm stålis, enkelte steder tynnere. Skøyteløperen tok seg selv inn til land. På grunn av den tynne isen var det ikke mulig å ta seg opp på isen ved råket. Det måtte derfor 20-30m med "isbryting" til for å finne sterk nok is. Ispigger viste seg å være en av de avgjørende faktorene for det gode utfallet. I tillegg var fysisk form og trening/erfaring på gjennomgang råk avgjørende for av skøyteløperen overlevde. Lite trolig at ulykken kunne vært unngått på grunn av den tynne isen. Vannet var ikke regulert mellom isdannelsen og ulykken.
10.11.1901BergsvatnetMolde,
Møre og Romsdal
- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Ingen regulering
presseErfaren turskøyteløper feilberegnet istykkelsen og gikk gjennom på tynn is. Isen var så tynn at den bare brast når han skulle opp igjen med ispigger. Han ble reddet av at noen andre hadde med seg redningsline og kastet ut til han. Han ble liggende i vannet i 5-10 minutter, og kroppstemperaturen var nede i 34,5 grader, men på sykehuset tinte han sakte opp igjen. Dette viser at redningsline er viktig å ha med. Uten den kunne de andre gjort lite annet enn å ringe etter helikopter, og det kunne vært for sent. Skøyteløperen burde hatt kasteline selv. Det er mulig å kaste linen fra hullet og innover mot land. Så kunne andre dratt han opp.
09.11.1901ValnesfjordvatnetFauske,
Nordland
- Snøskuter
- Innsjø
- Nylagt is
- Ingen regulering
197928Snøskuter gikk gjennom isen. Det var tynn is med mye snø/sørpe over. Det gikk bra med føreren.
07.11.1901FjordaGran,
Innlandet
- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Regulert, men
   trolig ikke
   årsaken
201141
bilde
Erfaren og fullt utstyrt turskøyter gikk gjennom isen på grunn av for stor hastighet inn på tynnere is. Gikk igjennom idet vedkommende bremset opp og belastet isen ytterligere. Ved å forsøke å komme opp via veien tilbake ville isen antagelig brutt sammen en god del meter, men vedkommende fulgte strandlinjene og kom seg derved uproblematisk opp ved å søke (enda) nærmere land. Foto: Sølve Bærug
03.11.1911KautokeinoelvaKautokeino,
Troms og Finnmark
- Snøskuter
- Elv
- Nylagt is
- Ingen regulering
presse79 år gammel mann omkom da snøskuteren hans gikk gjennom elveisen på Kautokeinoelva ved Heammogieddi. Det er tidlig på vinteren, så elveisen er ekstra følsom for svekking der vannet strømmer under isen. Generelt er det risikabelt å kjøre skuter på elveis, særlig i starten av vinteren.
30.10.1901BátnesatjávriPorsanger,
Troms og Finnmark
- Snøskuter
- Innsjø
- Nylagt is
- Ingen regulering
presseMann på snøskuter gikk gjennom isen på Bátnesatjávri. Vannet er lite, så han hadde nok ventet at isen holdt da det har vært kaldt en stund. Problemet er at vannet er mer en utposing på en stor elv, Bissojohka (Børselv), og det kommer to små bekker inn i andre enden av vannet. Strømmene har nok skapt svakhetssoner i isen som han har truffet. I følge politiet var han delvis under vannet før han kom seg opp. På grunn av avstanden ble han hentet med et redningshelikopter. Vannet ligger 259 moh.
2019-20
2018-19
2017-18
2016-17
2015-16
2014-15
2013-14
2012-13
2011-12
2010-11
2005-2010
2000-2005
1990-2000
1980-1990
før 1980
Til oversikten