Hopp til hovedinnhold

Fjellskredvarsel for Veslemannen søndag 12.08.2018

Høyeste farenivå per dag
3

Høy

Publisert:

Varsel

På bakgrunn av relativt store bevegelser, stor sensitivitet for regn og værvarsel om kraftig regn i kveld og natt til lørdag varsler NVE nå oransje farenivå for Veslemannen.

Vurdering

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. De årlige bevegelsene i Mannen (utenfor Veslemannen) utgjør noen få cm i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg mer enn 1,3 m det siste året og nedre delen 8 cm. Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 m3, det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen. Bevegelsene på Veslemannen har økt i forbindelse med nedbør 25. juli og igjen 4. august. Som følge av dette ble det 4.august satt gult farenivå. Sensitiviteten til nedbør er veldig stor, og fjellet reagerer på nedbør tidligere i sesongen enn forgående år. På bakgrunn av varsel om kraftig regn fra i kveld og natt til lørdag høyner med dette NVE farenivået til oransje (høy) farenivå. Det skal fortsette å regne fram til søndag. Oransje farenivå betyr økt overvåking og forberedelse til eventuelt rødt farenivå. Hastighetene i fjellet er nå om lag 9-19 mm/d i øvre del av fjellpartiet og rundt 2 mm/d i nedre del av Veslemannen. Det har kommet så langt 2,7 mm nedbør i dag. Det vil bli publisert dagsrapporter på www.nve.no. Objekt: Veslemannen Faregrad: ORANSJE NVE overvåker kontinuerlig og i sanntid syv ustabile fjellparti som alle utgjør en høy risiko for fjellskred. Hvert fjellparti har til enhver tid et farenivå etter skala på fire trinn: Lav (grønn), moderat (gul), høy (oransje) og ekstrem (rød) fare. Overvåka objekt

Instruks

Du bruker informasjonen på eget ansvar. NVE tar forbehold om at det kan forekomme trykkfeil og mangler. NVEs vurdering av farenivå er basert på tilgjengelige måledata, observasjoner, meteorologiske data og gjelder for hvert høyrisikoobjekt. Du tilpasser egen risiko i utsatte områder ved å velge når, hvor og hvordan du ferdes.

Se dagsrapporten her (pdf)

Kart

Varselhistorikk

Bilder og filer

Ukesrapporter

År Uke Oppsummering Rapport
Abonner på varsel