Hopp til hovedinnhold

Varsel om flomfare, oransje nivå for deler av Sør-Norge

3

Oransje nivå

Publisert: Gyldig: fra 11.08.2023 07:00 til 12.08.2023 06:59
Neste varsel før:
  • Fare pågår: Mandag ettermiddag 7. aug. 2023
  • Fare minker: Søndag morgen 10. sep. 2023

Oppdatert informasjon -

Det gule flomvarselet vil bli nedgradert til grønt fra og med søndag 10 september.
  • Oppdatert informasjon -
    Flomtoppen er nådd i Mjøsa
  • Oppdatert informasjon -
    Det ventes økende vannføring i midtre og øvre deler av vassdraget fredag og lørdag.
  • Oppdatert informasjon -
    Vannstanden og vannføringen er onsdag morgen fortsatt på oransje nivå i Mjøsa og Vorma. Varselet holdes på dette nivået.
  • Oppdatert informasjon -
    Kommunene Øyer og Nord-Odal er fjernet fra varselet
  • Oppdatert informasjon -
    Det oransje varselet for Mjøsa er utvidet med Nes kommune. Det gule varselet for Glomma nedstrøms Vormsund, som gjelder fra 17.8., har ikke med Nes kommune, som er lagt over i det oransje varselet for Mjøsa.
  • Oppdatert informasjon -
  • Oppdatert informasjon -
    Oppdaterte prognoser for vannstand og vannføring Gudbrandsdalslågen: https://www.varsom.no/nyheter/nyheter-flom-og-jordskred/prognoser-for-flom/
  • Oppdatert informasjon -
    Oppdaterte prognoser for vannstand og vannføring i Drammensvassdraget og Gudbrandsdalslågen: https://www.varsom.no/nyheter/nyheter-flom-og-jordskred/prognoser-for-flom/
  • Oppdatert informasjon -
    Kommunene Drammen og Øvre Eiker oppgradert til rødt nivå fra torsdag
  • Oppdatert informasjon -
    Kommunene Indre Østold, Rakkestad, Skiptvet, Sarpsborg og Fredrikstad oransje nivå fra torsdag pga. stor vannføring i Glomma
  • Oppdatert informasjon -
    Kommuneri sør-øst i Innlandet nedgradert til oransje nivå fra onsdag
  • Oppdatert informasjon -
    Hol kommune er oppgradert fra gult til oransje nivå fra og med mandag 7.august. Årsaken er mye regn og kraftige regnbyger.
  • Oppdatert informasjon -
    Flere kommuner har fått oppgradert flomvarselet fra gult til oransje nivå. Sunndal kommune har også fått nå oransje flomvarsel. Årsaken er oppdaterte værprognoser.
Se alle oppdateringer

Konsekvens

Omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. Kan føre til stengte veier og bruer.

Råd

Hold deg oppdatert om situasjonen. Sikre og flytt verdier bort fra utsatte områder (f. eks. i kjellere, og biler, campingvogner etc langs elver og bekker). Rens stikkrenner, kummer og andre vannveier for jord og grus, kvist og løv, slik at vannet kan renne uhindret der det vanligvis renner. Hold deg unna elver og bekker med stor vannføring. Beredskapsmyndigheter må være forberedt på at også bebyggelse og infrastruktur for øvrig kan bli utsatt for alvorlige hendelser.

Beskrivelse

Vannføringen er fredag på høyt oransje nivå i flere elver. Det er ventet lite regn i varslingsområdet de neste dagene. Vannføringen i Gudbrandsdalslågen ovenfor Mjøsa har kulminert, men vannstanden i Mjøsa stiger. Vannstanden ventes å stige ca. 0,3-0,4 meter, fra nivået fredag (kl.15) på 124,9 moh. (NN54). Vannstanden ventes å stige til ca. 125,2-125,3 moh. (NN54) på lørdag/søndag, og vil holde seg på dette vannstandsnivået i flere dager. Dette tilsvarer et høyt oransje nivå. Prognosene er usikre. For å få vannstand i NN2000 legg til 21 cm. Dette vil kunne føre til omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. For flere detaljer om ventet vannstandsstigning i noen av de store lavlandsinnsjøene, se oppdatert informasjon i nyhetssak på varsom.no. Langs vassdrag i flomområdene kan stor vannføring føre til utgraving av masser ved foten av skråninger. Rask senkning av vannstanden etter flom kan også forårsake lokale utglidninger.

Vannføringsgrafer

Sanntidsdata

Vannøringsverdier

Regn og snøsmelting

Jordskredindeks (modell)

Aktsomhetsnivå
Abonner på varsler