Hopp til hovedinnhold

Varsel om sørpeskredfare, gult nivå for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland

2

Gult nivå

Publisert: Gyldig: fra 22.01.2024 07:00 til 23.01.2024 06:59
Neste varsel før:
  • Fare pågår: Søndag kveld 21. jan. 2024
  • Fare minker: Tirsdag ettermiddag 23. jan. 2024
  • Høyde: 0 - 800 moh

Oppdatert informasjon -

Det meste av nedbøren har allerede passert tirsdag morgen, og faren for skred er raskt synkende.
  • Oppdatert informasjon -
    Noen kommuner er lagt til det gule sørpeskredvarselet vest i Vestland og nord i Møre og Romsdal.
  • Oppdatert informasjon -
    Hægebostad og Lyngdal kommune er lagt til det gule sørpeskredvarslet for søndag 21.januar. For mandag er 22. januar er kommunene Hjelmeland, Sandnes, Gjesdal, Kinn, Hustadvika og Gjemnes lagt til det gule sørpeskredvarslet.
Se alle oppdateringer

Konsekvens

Skredhendelser kan forekomme. Utsatte bane- og vegstrekninger kan bli stengt. Sørpeskred kan ha lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget.

Råd

Hold stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for snø og is. Tette vannveier med oppdemmet vann kan forårsake skred. Hold deg oppdatert om utviklingen av været, skred- og flomsituasjonen, og følg med på værradaren.

Beskrivelse

Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mindre enn 50 cm snø. Relativt høye temperaturer og mye vind fører til stor snøsmelting. Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Det har kommet mye nedbør i varslingsområdet siden søndag, spesielt i Vestland og Rogaland. Nedbøren har kommet som regn under ca. 1000 moh. Faren avtar i Rogaland og Vestland fra mandag kveld, når nedbøren avtar og snøgrensen synker noe. I nordlige deler av varslingsområdet begynner først nedbøren mandag kveld, og ventes å være mest intens natt til tirsdag (25 mm/6 timer) med en snøgrense på 500-700 moh.

Sanntidsdata

Vannøringsverdier

Regn og snøsmelting

Jordskredindeks (modell)

Aktsomhetsnivå
Abonner på varsler