Hopp til hovedinnhold

Varsel om jord- og flomskredfare, gult nivå for deler av Østlandet

2

Gult nivå

Publisert: Gyldig: fra 11.09.2024 07:00 til 12.09.2024 06:59
Neste varsel før:
  • Fare pågår: Mandag ettermiddag 9. sep. 2024
  • Fare minker: Onsdag kveld 11. sep. 2024

Oppdatert informasjon -

Det oransje varslet er utvidet til å gjelde også onsdag 11.september, men da på gult farenivå.
  • Oppdatert informasjon -
    Noen kommuner har fått nedjustert farenivå til gult nivå, mens kommuner som ikke fikk mye nedbør i går og natt er tatt helt ut av varselet.
  • Oppdatert informasjon -
    Noen kommuner i Vestland og Møre og Romsdal fylke er lagt til det gule varselet.
  • Oppdatert informasjon -
    Deler av varslingsområdet er justert. Noen kommuner er oppgradert, mens noen er tatt ut av varselet. Dette er fordi vi nå har betre prognoser.
Se alle oppdateringer

Konsekvens

Skredhendelser kan forekomme. Utsatte bane- og vegstrekninger kan bli stengt. Langs vassdrag i flomområdene kan stor vannføring føre til utgraving av masser ved foten av skråninger. Rask senkning av vannstanden etter flom kan også forårsake lokale utglidninger.

Råd

Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring. Hold stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for grus, søppel, kvist og løv. Tette vannveier med oppdemmet vann kan forårsake skred. Beredskapsmyndigheter skal vurdere fortløpende behov for beredskap og forebyggende tiltak. Kraftig erosjon i vassdrag kan stedvis utløse mindre utglidninger, som kan redusere stabiliteten langs vassdraget. Vær spesielt oppmerksom på slike utglidninger i områder hvor det er kartlagt kvikkleire, og i områder med marine avsetninger. Varsle beredskapsansvarlig i kommunen ved observasjon av slike hendelser.

Beskrivelse

Det er fremdeles fare for skred. Områder som har fått mest nedbør gjennom siste døgn er mest utsatt. Skredfaren avtar når nedbøren avtar, men det kan fortsatt gå skred og utglidninger siden det tar tid før vannet renner unna og vannmetningen i bakken avtar. Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er fortsatt svært høy i varslingsområdet. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt.

Sanntidsdata

Vannøringsverdier

Regn og snøsmelting

Jordskredindeks (modell)

Aktsomhetsnivå
Abonner på varsler