Hopp til hovedinnhold

Ispigger

Ispigger rundt halsen ser man heldigvis stadig oftere på isen.

På glatt stålis er det veldig vanskelig (neste umulig) å komme seg opp uten noe å hogge i isen, og piggene er da et viktig hjelpemiddel for selvredning. Ispiggene skal festes relativt stramt til halsen så de ikke flyter opp når man havner i vannet. Ispigger i lomma eller sekken er vanskelig å nå i en kritisk situasjon.

Piggene er som regel utstyrt med en fløyte i tillegg som kan tilkalle hjelp om du ikke kommer opp selv. Piggene er til god hjelp, men på tynn is som sprekker når man prøver å ta seg opp får man ikke hjelp av dem før man har basket seg tilbake til sterkere is. En kan risikere å omkomme før man når dit. Tilsvarende vil de ikke hjelpe deg på dårlig våris. En kasteline fra en kamerat er da mer effektiv. Vår anbefaling er at piggene må med, men at de kan gi falsk trygghet. Husk også kasteline.

Ispigger selges i de fleste sportsforretninger.

Vi har fått lov til å vise en video fra Sølve Bærug der modige Lea, noe tynnkledd, øver seg på å komme seg opp med ispigger etter å ha gått gjennom isen. Merk at isen er så tynn at da en voksen skulle gjøre det samme brast bare isen slik at redningen ble å knuse isen inn til land. Det er derfor lurt å holde seg nær land på tynn is, og mange skøyteløpere mener også at naturopplevelsen blir større nær land.

Øving er viktig for å kjenne på den lammende kuldefølelsen og vite at om en beholder roen skal man greie dette. Dette var en veldig realistisk øvelse. For andre som vil øve seg så anbefaler vi som disse å øve nær land, men i tillegg ha et tau festet i brysthøyde på eleven. Panikk kan oppstå! Skal man være enda sikrere bruker man flytevest i tillegg, men da blir det faktisk enda litt vanskeligere å komme opp da vesten lett stopper mot iskanten. Vi ville også hatt litt mere klær på kroppen, omtrent så mye som du normalt bruker på skøytetur. Du bevarer da varmen lenger og tenker klarere.