Hopp til hovedinnhold

Kasteline

Kasteline er den sikreste måten å redde andre.

Skøytere som ferdes på tynn is har kasteline festet lett tilgjengelig på siden av sekken. Den ene enden er festet til personen, helst i brystområdet. Da kan de både kaste den til folk som har gått igjennom, og ved egen plumping kan de kaste den fra råken til folk på trygg is. Det er utvilsomt den sikreste og mest effektive måten å redde folk raskt mens de ennå har førlighet til å holde fast i tauet, og bør være standard utrustning for alle som ferdes på tynn is, slik som isfiskere, turgåere og skiløpere. En kasteline er typisk 20 m lang, og posen linen ligger i fungerer som tyngde for å kunne kaste langt nok. Noen modeller har ikke nok tyngde når tauet er ute. Da kan det være lurt å binde noe tungt til enden av posen. Bommer man i første kast er alt tauet ute av posen. Da har du ikke tid til å stappe det inn i posen igjen, så derfor er det viktig at også posen har nok tyngde til et nytt kast med tauet i hendene denne gangen. Det trengs trening for å treffe i første kast, men man lærer det fort. Men det er svært viktig å øve seg før man kommer i en situasjon hvor man må treffe!

Et alternativ er å ta med seg et tykt tau med en kraftig pinne bundet i enden. Det er da best å bruke et uelastisk tau, da det er tyngre å dra folk opp med f. eks. et klatretau som strekker seg.

Ved småturer på et vann kan tauet/kastelinen ligge igjen ved skoene slik at det er raskt å hente det dersom ulykken skjer. Det kan like godt være at du trenger det for å redde noen andre enn ditt eget turfølge. Det er svært frustrerende å se folk ligge i en råk uten muligheter til å hjelpe til uten selv å risikere å falle i vannet. Går man selv for nær iskanten tar man ofte en stor risiko. Kastelinen blir din forlengede arm. Situasjonen blir raskt uoversiktlig dersom flere havner i vannet. Dessverre ser man dette enkle hjelpemiddelet alt for sjeldent på isen i Norge.

I Tryg forsikring og Livredningsselskapet sine isvettregler står det til slutt «Hold avstand». Med det menes ikke at en ikke skal hjelpe til, men bruke hjelpemidler slik at man kan redde noen uten å gå så nær at man selv også havner i isvannet. Eksempler er kasteline, tau, lange greiner, skistav, ski, sammenknyttete klær osv. Man kan også, om man er flere, legge seg på magen og lage en kjede ved å holde i beina til hverandre. Førstemann kan da nå frem til hullet, men også dette er risikabelt for redningsmennene.

Kasteline fås kjøpt i sportsbutikker, kajakkbutikker, båtutstyrsbutikker samt nettbutikker og er en rimelig livsforsikring.