Hopp til hovedinnhold

Varsom – din primærkilde til naturfarevarsel, men også mye mer

Publisert: 30.01.2025

I en ny artikkel publisert i Naturen kan du lese om hvorfor Varsom er mye mer enn en varslingsportal for naturfare. Varsom omfatter varslene, fagkunnskapen og systemene som ligger til grunn for å overvåke og varsle naturfare.

Varsom-app

Målet er at Varsom skal være vår primære kilde til varsler og kunnskap om naturfare for å forstå varslene, og et samlebegrep for NVEs overvåking og varsling av flom, jordskred, snøskred, is og fjellskred. I en artikkel publisert i et spesialnummer om ekstremvær i Naturen  (Universitetsforlaget) i desember 2024, forteller NVE om historikken bak Varsom og verdikjeden til varslingstjenestene for flom- og skredvarsling.

 

Hvorfor Varsom?

Artikkelen forklarer hvorfor Varsom.no ble opprettet i 2013, og hvordan samarbeid mellom Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Meteorologisk institutt (MET), Statens vegvesen (SVV) og Bane Nor har vært avgjørende for å etablere de nye varslingstjenestene for snøskred og jordskred. NVE og MET har siden 2016 arbeidet tett for å koordinere farevarsler fra begge etater, noe som resulterte i lanseringen av en oppdatert versjon av Varsom.no høsten 2017 som også inkluderer landbaserte naturfarevarsler fra MET.

 

Hvordan vurderes flom- og skredfare?

- Prosessen for å utarbeide naturfarevarsel er omfattende og krever solid fagkunnskap. Den involverer flere etater (NVE, MET og SVV) og teknologiske systemer, sier Hervé Colleuille, spesialrådgiver i NVE.

Artikkelen gir en oversikt over verdikjeden for varslingen av flom, skred og is, som inkluderer datainnsamling, modellering og prognoser, analyse og vurdering, varslingsutforming og publisering, kommunikasjon og beredskap, samt evaluering og dokumentasjon.

 

Mer enn en varslingsportal

Varsom.no har også bakgrunnsinformasjon og undervisningsmateriell, samt hjelpemidler til kommuner og andre beredskapsaktører.

Varsom leverer ulike kurs for å hjelpe brukerne med å forstå farene som varsles, tolke varslene og ikke minst bruke varslene til å være forberedt på, og for å håndtere risikoen.

Varsom publiserer også nyheter om snø- og isforhold, grunnvannstilstand, tørke og vannmangel, is- og snøskredulykker, samt situasjonsoppdateringer ved alvorlig flom- og skredfare. I tillegg finner du oppdatert ulykkesstatistikk på nettsiden. Varsom-appen, seNorge.no og Iskart.no viser mye av datagrunnlaget for varslene, og på Varsom-appen er det mulig å dele egne observasjoner med varslingstjenesten og gi tilbakemeldinger på om varslene stemmer.

 

Priser til Varsom

NVE har mottatt flere priser for arbeidet med Varsom, som er gjort i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt. I 2016 delte Røde Kors ut Fjellskikkprisen til Varsom. I 2018 vant Varsom prisen som årets IT-fyrlykt i offentlig sektor for sine gode verktøy til distribusjon av brukertilpassede naturfarevarsler. I 2024 ble Varsom tildelt en ny pris av Norsk hydrologiråd for god hydrologisk formidling. Varsom-appen er omtalt av Forskningsrådet som et eksempel på et verktøy som muliggjør NVEs oppdrag.

Varsom er anerkjent for å være troverdig, informativ og nyttig, men det er potensial for å gjøre nettstedet mer oversiktlig og brukervennlig. Med utgangspunkt i Stortingsmeldingen om flom og skred (Meld. St. 27 (2023–2024)), skal Varsom og varslingstjenestene videreutvikles til beste for samfunnet også fremover.

- Målet vårt er å gi mer presise og detaljerte varsler, mer informasjon om mulige konsekvenser av farene, og enda mer brukertilpassede produkter, tilføyer Hervé Colleuille.

Dette er et sammendrag fra en artikkel publisert i Naturen den 19.12.2024. Varsom: Historikk og bruk av NVEs overvåkings- og varslingstjeneste | Naturen