Hopp til hovedinnhold

Deler av Sør- og Østlandet: Flom og jordskredhendelser

Publisert: 04.09.2024

I går sendte NVE ut oransje farevarsel for flom, jordskred og flomskred for deler av Sør- og Østlandet, på tirdag og onsdag. Flere har blitt rammet av flom- og jordskredhendelser i Telemark, Buskerud og Innlandet. Mange veier er stengt på grunn av lokale oversvømmelser, flom eller jordskred. Vannføringen har nådd oransje og rødt nivå i flere små vassdrag i Telemark, Buskerud og i den sørligste delen av Innlandet. Artikkelen er oppdatert kl. 14:30.

Bilder fra Telemark og Buskerud. Kartene viser vannføringsobservasjoner og stengte veier pga. skred og flom kl. 08:30 (med flomvarselet fra i går) og kl. 14 (med flomvarselet oppdatert kl. 11) - 04.09.24

Det er fortsatt flom- og skredfare i deler av Sør- og Østlandet. Jordskredvarselet er nedjustert på gult, flomvarslene er på oransje og gult nivå. Oransje nivå er et alvorlig nivå som kan føre til flere og alvorlige flom- eller skredhendelser med omfattende skader.

Mange skader rapportert

De første konsekvensene av været er registrert i form av lokale oversvømmelser, overvann på vei, og i kjellere. Det har også gått flere jordskred- og flomskred. I Telemark er en campingplass og noen boliger evakuert. Veldig mange veier og jernbaner er stengt som følge av flom og skred.

Siste prognoser for flom

Onsdag morgen gjelder flomvarselet på oransje nivå fortsatt for deler av Innlandet, Buskerud, Telemark og Agder. Det er også et flomvarsel på gult nivå som gjelder for Oslo og deler av Akershus, Vestfold, Agder, Telemark, Buskerud og Innlandet.

Det er ikke vesentlige endringer i værprognoser og nedbøren er nå avtakende og på vei nordover.

- Onsdag Kl.08 er det flere målestasjoner fra NVE som viser vannføring på oransje nivå. Noen stiger fortsatt. Nedbøren skal avta utover dagen og vannføring ventes å kulminere i løpet av onsdag. Stasjonen Hørte ved Bø viser vannføring på rødt nivå kl. 08. Utenfor området med flomvarsel er det ikke observert flomvannføring, sier Tuomo Saloranta, flomvakt i NVE.

Oppdatert kl. 14:30:

- Onsdag Kl.14 er det fortsatt noen målestasjoner som viser vannføring på oransje nivå og flere på gult. Vannføring i de fleste elvene har nå kulminert og er synkende. Vannstand i innsjøer kan fortsatt stige og holde seg på høyt nivå noen dager etter flomhendelsen på onsdag morgen, sier Tuomo Saloranta, flomvakt i NVE.

Du kan lese oppdaterte varsel på https://www.varsom.no/flom-og-jordskred/varsling/

Fortsatt fare for jordskred

Jordskredvarselet på gult nivå gjelder for deler av Innlandet, Buskerud, Telemark og Agder.

- Onsdag morgen kan faren for jordskred fortsatt være stor lokalt, spesielt i midtre deler av Telemark og Buskerud. Faren ventes å avta utover dagen når nedbøren gir seg, sier Emil Solbakken, geolog i Statens vegvesen og jordskredvakt i NVE.

- Elva eroderer mens vannføringen er høy. Vær obs på at utglidning også kan skje mens vannstanden er på vei ned, så lenge det er vått i bakken. Du bør derfor ikke oppholde deg langs elvebredden ved flomstore elver, advarer Solbakken

Varslene for flom og jordskredfare blir oppdatert i dag innen kl. 11. Les hele varselet på varsom.no.

Del bilder av flom og skred i Varsom-appen

Ta et bilde av flom,  jord- og flomskred, og legg det inn i Varsom-appen. Bildene hjelper ditt nabolag og din kommune med å få oversikt under en hendelse. Dette kan seinere være med på å redusere skader fra fremtidige flom og skredhendelser.

Del bilder av jord- og flomskred i Varsom-appen | Varsom.no

Del bilder av flom og overvann i Varsom-appen | Varsom.no

Råd til befolkningen

  • Unngå ferdsel i de flomutsatte områdene
  • Hold deg unna elvebredden selv om vannet i vassdragene trekker seg tilbake på grunn av ustabile skråninger som kan føre til jordskred
  • kontakt politiet (112) dersom det er fare for liv og helse
  • Kontakt nødetater eller kommunene hvis du har behov for akutt hjelp ved flomfare eller skredfare
  • Hold deg oppdatert på farevarslene på varsom.no, lokale nyheter og trafikkmeldinger
  • Sjekk status for stengte veier på www.175.no eller via appen Vegvesen Trafikk