Hopp til hovedinnhold

Ekstremværet Hans – Første flom og jordskredhendelser

Publisert: 07.08.2023

Flere er allerede rammet av flom- og jordskredhendelser i Oslo, Viken og Innlandet. Mange veier er stengt på grunn av lokale oversvømmelser, flom eller jordskred. Vannføringen har nådd oransje og rødt nivå i flere små vassdrag i Viken og i den sørligste delen av Innlandet.

Flomvarsel område. Stengte veier pga. flom og jordskred. Vannføringsnivå i elver. Kilde Xgeo 07.08. kl. 18

Flom- og jordskredvarslene ble utvidet med noen kommuner mandag ettermiddag. Flomvarselet for Hol kommune er oppgradert fra gult til oransje nivå og jordskredvarslene for Stryn, Sogndal og Vik er også oppjustert fra gult til oransje som følge av en liten endring i nedbørprognosene.


Siste prognoser

- Det er ikke noe vesentlige endringer i værprognoser. Det har allerede kommet mye regn og det ventes fortsatt kraftig nedbør i kveld og i morgen. Flom- og jordskredvarsel på rødt og oransje nivå opprettholdes som publisert kl. 15.30 i dag, sier Siv Seljesæter, jordskredvakt i NVE.

- Mange små elver og bekker ventes å nå rødt nivå i løpet av mandag og tirsdag, sier Ann-Live Øye Leine, flomvakt i NVE. Klokka 17.30 har en stasjon nådd rødt nivå (Hangstjern i Hallingdalen), to på oransje nivå og seks på gult nivå tilføyer Leine.


Første skader rapportert

De første konsekvensene av ekstremværet er registrert i form av lokale oversvømmelser og overvann på vei og i kjellere i Oslo og flere steder i Viken. Det har også gått flere jordskred- og flomskred i Viken og sørligste deler av innlandet, og noen boliger er evakuert, og veier er stengt som følge av flom og skred.

NVE har samlet informasjon om ekstremværet hans her: Ekstremværet Hans | Varsom.no

------------------------

Våre råd til befolkningen


Om du som privatperson er bekymret for din situasjon lokalt:
- ta kontakt med kommunen hvis du skal melde om en hendelse
- kontakt politiet (112) dersom det er fare for liv og helse.
- kontakt ditt nettselskap eller fjernvarmeleverandør om du opplever strømbrudd eller fjernvarmebrudd

Følg med og forbered deg

- Vi oppfordrer alle til å følge med på varsom.no og abonnere på flomvarsler. Abonnementstjenesten er gratis, og man kan få SMS med flomvarsel
- Følg med på værradar på varsom.no eller yr.no.
- Alle må forholde seg til informasjon som blir gitt fra den enkelte kommune eller andre beredskapsaktører.

- Vi oppfordrer folk til å vurdere hvor mye en har behov for å reise, og være ute. Unødvendig ferdsel bør unngås. Veier og baner kan bli stengt på kort varsel. Sjekk veimeldinger på 175.no, eller ring vegtrafikksentralen på 175

- Bruk de siste timene før uværet treffer til å gjøre forebyggende tiltak. Flytte verdier opp fra kjellere, og flytt verdier bort fra flomutsatte områder (f.eks. biler, campingvogner etc langs elver og bekker). Sikre båter og brygger mot en mulig flom på oransje/rødt nivå.

- Vi råder alle til å holde seg unna bratt terreng, bekker og elveløp med stor vannføring.