Hopp til hovedinnhold

Utvider rødt flomvarsel og forlenger rødt jordskredvarsel

Publisert: 10.08.2023

NVE utvider det røde flomvarselet og forlenger det røde jordskredvarselet til onsdag formiddag. Det er flom på rødt og oransje nivå i Viken og vestlige deler av Innlandet. Kommunene Nore og Uvdal, Hol, Ål, Hemsedal og Vang er lagt til i det røde flomvarselet.

Kart over flomvarslingsområdene og flomnivået i elver og bekker kl. 19:30. Det røde flomvarslingsområdet er utvidet fra kl. 18:30.

 Utvider rødt flomvarsel og forlenger rødt jordskredvarsel, oppdatert 08.08 kl. 22:00

- Vi har lagt inn kommunene Nore og Uvdal, Hol, Ål, Hemsedal og Vang til det røde flomvarselet, sier Ann-Live Øye Leine, flomvakt i NVE. 

Les oppdaterte varsel her: https://varsom.no/flom-og-jordskred/varsling/

- Jordskredvarslingen forlenger det røde jordskredvarselet til å gjelde også for onsdag formiddag for store deler av Innlandet og Viken, sier Siv Seljesæter, jordskredvakt i NVE. Det røde jordskredvarselet forlenges ikke for kommunene Aurland, Lærdal, Årdal, Folldal, Alvdal og Rendalen. Flere skred har ført til stengte veier og evakuering av hus, og dette er en alvorlig situasjon tilføyer Seljesæter.

NVE har samlet informasjon om ekstremværet Hans her: Ekstremværet Hans | Varsom.no

Prognoser for ulike vassdrag, oppdatert 08.08 kl 16.00

De prognoserte vannstandene og vannføringene under er usikre, og vil avhenge av hvor mye regn som kommer de neste dagene.

Drammensvassdraget

Flommen stiger kraftig i de fleste store og middels store vassdrag, og ventes å nå rødt nivå flere steder. 

Vannstand ved Krøderen er tirsdag formiddag 133,4 (NN54). Krøderen ventes å stige ca. 2 m frem til torsdag. Vannstanden vil deretter synke.

Vannstand ved Tyrifjorden er tirsdag formiddag 64,0 (NN54). Tyrifjorden ventes å stige ca. 0,6 m frem til torsdag. Vannstanden vil fortsette å stige også de neste dagene, anslagsvis til et nivå som er 1,5-2,0m over vannstanden 8. august.

Vannstand ved Randsfjorden er tirsdag formiddag 134,6 (NN54). Randsfjorden ventes å stige ca. 1m frem til torsdag. Vannstanden vil fortsette å stige også de neste dagene, anslagsvis til et nivå som er 1,5 - 1,7m over vannstanden 8. august.

Vannstand ved Sperillen er tirsdag formiddag 151,3 (NN54). Sperillen ventes å stige ca. 2,5 m frem til torsdag. Vannstanden ventes å kulminere i løpet av torsdag eller fredag på ca. 2,5m over vannstanden 8. august.

Vannføringen ved Bagn i Begna er tirsdag ettermiddag på ca. 440 m3/s, og ventes å kunne øke til ca. 600 m3/s. Dette er den største vannføringen i Begna siden målingene startet på 1940-tallet.

Vannføringen ved Bergheim i Hallingdalselva er tirsdag ettermiddag på ca.800 m3/s, og ventes å kunne øke til ca. 1200-1300 m3/ i løpet av tirsdag eller onsdag.

Vannføringen ved Mjøndalen bru i Drammenselva er tirsdag ettermiddag på ca. 1100 m3/s, og ventes å kunne øke til ca. 1800 m3/s i løpet av torsdag eller fredag.

Glomma og Lågen

Det er ventet at flommen vil nå toppen i små og middels store vassdrag seint tirsdag eller onsdag. Det er registrert flom på rødt nivå i blant annet Leira, på Østre Toten og i sidevassdrag i Gudbrandsdalen. I mindre vassdrag varier flomnivået, avhengig av hvor utsatte vassdragene har vært for regnbyger.

Vannføringen i hovedvassdragene (Glomma og Lågen) ventes å stige de neste dagene. Vannstanden i Mjøsa er tirsdag formiddag 123,3 moh (NN54). Mjøsa ventes å stige ca. 1 m frem til fredag/lørdag. Videre vannstandsstigning avhenger av regn de neste dagene.  

Mindre vassdrag rundt Oslo og i Østfold

Forventer at flomtoppen er nådd de fleste steder. Det har vært registrert flom på gult, oransje og rødt nivå.

Numedalslågen

Forventer flomstørrelser på gult eller oransje nivå, men under skadenivå i Lågen ved Kongsberg.

Midt-Norge

Vannføringen er stigende i Rauma og Driva andre vestlige områder, og det ventes flomnivå på gult eller oransje nivå. Lenger øst ser flommen ut til å være i ferd med å kulminere rundt gult nivå mange steder. Områder som fikk mye regn mandag, kan nå flomnivå igjen hvis de rammes av kraftige regnbyger frem mot onsdag formiddag.

Hva kan du gjøre?

Om du som privatperson er bekymret for din situasjon lokalt, så ta kontakt med

  • kommunen hvis du skal melde om en hendelse
  • politiet (112) dersom det er fare for liv og helse
  • nettselskap eller fjernvarmeleverandør om du opplever strømbrudd eller fjernvarmebrudd

Følg med og hold deg oppdatert

  • Vi oppfordrer alle til å følge med på varsom.no og yr.no. Du kan abonnere på gratis varsler (e-post/SMS) fra varsom.no.
  • Følg med på informasjon som blir gitt fra den enkelte kommune eller andre beredskapsaktører.
  • Unngå unødvendig ferdsel. Vær klar over at fremkommeligheter kan være redusert, veier og baner kan bli stengt på kort varsel. Sjekk veimeldinger på 175.no, eller ring vegtrafikksentralen på 175
  • Vi råder alle til å holde seg unna bratt terreng, bekker og elveløp med stor vannføring.
  • Begrens skadene. Det innebærer å flytte verdier opp fra kjellere og bort fra flomutsatte områder. 

Hva gjør NVE?

  • NVE har satt beredskap og følger situasjonen tett i dialog med Meteorologisk institutt
  • NVE har tett dialog med kommuner, kraftregulanter og fylkesberedskapsrådene om situasjonsbildet, utvikling og håndtering. Flere regulanter har fått tillatelse fra NVE til å forhåndtappe vannmagasiner som et tiltak for å redusere flomskader.
  • NVE forbereder oss på å bidra aktuelle kommuner med håndtering av større hendelser» 

Hjelp oss å registrere hendelser:

  • Du kan hjelpe oss å forbedre flom- og jordskredvarslingen ved å sende oss bilder av faretegn, skader og konsekvenser nær deg i Varsom-appen. Du kan også sende oss bilder med e-post til flomvarsling@nve.no eller jordskredvarsling@nve.no.
  • Last ned Varsom-appen fra Appstore eller Google Play