Hopp til hovedinnhold

Ekstremværet Jakob: Fortsatt rødt farenivå for flom og skred

Publisert: 31.10.2024

Det er fortsatt rødt farenivå for flom for store deler Vestland torsdag og fredag. Faren for jord- og flomskred forblir også på rødt nivå for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland.

Ny vurdering av farenivå 31.10.24 kl. 16:
For lørdag 2. november er flomfaren justert til gult nivå i områdene som torsdag og fredag er på rødt og oransje nivå, og til grønt i områdene som torsdag og fredag er på gult nivå. 

Faren for jord- og flomskred er ikke endret.

Det er ventet mye regn i løpet av en 12 timers periode. Det betyr at små og bratte vassdrag, elver, bekker og skråninger vil reagere raskt og være spesielt utsatt for flom og skred – ikke bare de store elvene. For lørdag 2. november er flomfaren nedjustert til gult nivå i områdene som torsdag og fredag er på rødt og oransje nivå, og til grønt i områdene som torsdag og fredag er på gult nivå. Skredfare er foreløpig nedjustert til grønt nivå fra lørdag. Nye vurderinger gjøres fredag morgen.

Jord- og flomskredfare

Det er svært stor sannsynlighet for skredhendelser. Flomskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget. Varselet gjelder fortsatt for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland.

- Det er en krevende situasjon, fordi det det er svært vanskelig å forespeile hvor og når det kan gå skred innenfor varslingsområdet. Det kan også komme hendelser utenfor kartlagte områder, sier Ronny Løland, jordskredvakt i NVE.

- Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring. Vurder også sterkt om det er nødvendig å reise, eller om du kan holde deg hjemme, tilføyer Løland. 

Faren for jord- og flomskred avtar fredag ettermiddag, og er nedjustert til grønt nivå fra lørdag 2. november. 

Les varselet her. 

Flomfare

Flomfaren forbli på rødt nivå både torsdag og fredag for store deler av Vestland. 

- Vi må være forberedt på omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på bebyggelse og infrastruktur, sier Kristina Tvedalen, flomvakt i NVE. 

Flomfaren avtar mot lørdag, og er nedjustert til gult nivå fra lørdag 2. november. 

Les varselet her. 

Fortsatt tid til å forebygge skader

- Det er fortsatt tid til forebyggende arbeid. Sikre verdier og gjenstander bort fra utsatte områder, og hold deg unna bekker og elver med stor vannføring, sier Tvedalen. 

NVE følger situasjonen tett, i dialog med Meteorologisk institutt, og er også i kontakt med Statsforvaltere, Statens vegvesen og kraftregulanter.

Hvem kan innbyggere kontakte

Privatpersoner som er bekymret for situasjonen lokalt kan:

- ta kontakt med kommunen for å melde om en hendelse
- kontakt politiet (112) dersom det er fare for liv og helse
- kontakt nettselskap eller fjernvarmeleverandør ved strømbrudd eller fjernvarmebrudd

- Sjekk status for  stengte veier på www.175.no eller via appen Vegvesen Trafikk