Hopp til hovedinnhold

Flom- og jordskredåret 2024

Publisert: 21.01.2025

Den mest alvorlige flom- og jordskredhendelsen i 2024 var ekstremværet Jakob, som traff Vestlandet med svært mye regn i slutten av oktober.

Bilde av flommasser fra Erdalselva tatt 01.11.24 ved Eidfjord under ekstremværet Jakob, Foto: Tor Hognestad/NVE.

I 2024 sendte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ut 86 flomvarsler (77 gule, 8 oransje, 1 rødt) og 52 jordskredvarsler (42 gule, 9 oransje og 1 rødt). Antall varsler er litt under gjennomsnittet for de siste 10 årene. I tillegg sendte Meteorologisk institutt (MET) ut 36 styrtregnvarsler i løpet av sommeren. Fire av de alvorligste flom- og skredhendelsene er dokumentert i form av digitale rapporter på naturhendelser.varsom.no.

Rolig vårflom

Første halvdel av 2024 var relativt rolig med relative få flom- og jordskredhendelser. Vårflommen forløp uten store problemer og skader, på grunn av mindre snø enn vanlig i Sør-Norge, Midt-Norge og Nord-Norge, samt gunstige værforhold med vekslende temperaturer og lite regn under snøsmeltingen.

Store flomskader i Bø i juli

Den alvorligste hendelsen i løpet av sommeren inntraff mandag 22. juli 2024, i Midt-Telemark. Værhendelsen var svært lokal og ble ikke varslet med farevarsel, hverken fra MET eller NVE. Kraftig regn og lokale byger førte til store oversvømmelser og flomskader. Over 350 personer ble evakuert fra et boligområde og to campingplasser. Flommen gjorde at flere veier ble oversvømt, en bru ble ødelagt og flere bolighus ble truet av vannmassene. Les mer om regn- og flomhendelsen i Midt-Telemark.

Alvorlige flom- og skredhendelser på Østlandet i første delen av september

Høsten ble preget av flere alvorlige hendelser. Svært mye regn og kraftige lokale byger onsdag 4. september 2024 førte til store oversvømmelser og skader på Østlandet. Dette forårsaket flere jordskred, flomskred og flom, med store skader på infrastruktur og eiendom. Kommunene Notodden, Midt-Telemark, Drangedal og Seljord i Telemark ble hardt rammet, men også deler av Buskerud og Innlandet merket konsekvensene. Les mer om regn-, flom- og jordskredhendelse på Østlandet.

En uke senere, mandag 9. og tirsdag 10. september, kom et lavtrykk fra sørvest som ga mye regn  over Sør-Norge. Totalt ble over 50 veier, inkludert E6 i Gudbrandsdalen, stengt på grunn av flom og oversvømmelser. 10 veier ble stengt på grunn av jord- og flomskred. Dovrebanen ble stengt, og flere hus ble skadet og evakuert, blant annet på Fåvang i Ringebu. En rapport om hendelsen blir snart tilgjengelig på naturhendelser.varsom.no.

Ekstremværet Jakob rammer Vestland fylke i slutten av oktober

Den mest alvorlige hendelsen i 2024 var ekstremværet Jakob, som traff Vestlandet med mye regn torsdag 30. oktober og fredag 1. november. De første hendelsene rammet Bergen-området, midtre og indre strøk av Vestland fylke. Flere områder ble isolert, og personer ble evakuert på grunn av oversvømmelser og skred i Ullensvang, Odda, Årdal og Sogndal kommune. Over 60 jord- og flomskredhendelser ble registrert, som førte til stengte veier og skader. Tidlig varsling fra MET og NVE ga kommuner, beredskapsaktører og innbyggere tid til å forberede seg, noe som sannsynligvis bidro til å redusere skadene. Les mer om ekstremværet Jakob.

Flere omslag til mildvær i november og desember

Snøen og vinteren som kom til Nord-Norge i november gledet mange, men førte også til en tidlig snøsmelteflom under et kraftig mildvær 8.-9. november. Mildvær 15.-16. november, 9.-10. desember og 26.-27. desember førte også til flom og skredfare i deler av Nordland og Troms. I desember og julehøytiden førte mildvær i Vestland, Møre og Romsdal og Trøndelag til flom og skredfare, men uten alvorlige konsekvenser.

 

Antall flomvarsel per måned i 2024.Klikk på bildet for å få en større figur.

Antall årlige flomvarsel i perioden 2013-2024. Klikk på bildet for å få en større figur.

 

Antall jordskredvarsel per måned i 2024. Klikk på bildet for å få en større figur.

Antall årlige jordskredvarsel i perioden 2013-2024. Klikk på bildet for å få en større figur.