Hopp til hovedinnhold

Flom og jordskredvarselet for mandag oppjusteres til oransje farenivå

Publisert: 08.09.2024

NVE har oppjustert til oransje farenivå for flom og jordskred for deler av Østlandet og sørlig del av Trøndelag for mandag. Årsaken er at det er ventet store mengder regn. Det er fremdeles stor usikkerhet knyttet til plasseringen av regnet, og det må forventes at varselet kan bli oppjustert innen mandag ettermiddag.  

Fremdeles stor usikkerhet knyttet til plasseringen av været

– Det er fremdeles stor usikkerhet knyttet til hvordan været vil utvikle seg og treffe Norge mandag ettermiddag, men mengden med regn som kan komme gjør at vi oppjusterer det farenivået til oransje. Et oransje farenivå betyr at alle kommuner innfor varslingsområdet bør vurdere hvordan varslet vil berøre kommunen og behovet for å sette beredskap, sier flomvakt Sjur Kolberg.

Det har vært en våt sommer og det er mye vann i bakken, og dersom været treffer Østlandet og sørlige deler av Trøndelag vil det raskt kunne utvikle seg til en alvorlig situasjon, med stor fare for flom og jordskred utsatte plasser. Det vil få konsekvenser for fremkommelighet, og føre til ødeleggelser på vei, jernbane og bebyggelse.

Bruk søndagen til å gjøre forebyggende tiltak

– Vi oppfordrer alle til å bruke søndagen til å gjøre forebyggende tiltak. Ta en runde i hagen og rydd stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for grus, søppel, kvist og løv. Flytt hagemøbler og verdisaker vekk fra områder som kan bli oversvømt. Dette gjelder også eiere av campingvogner, biler, og bønder som har rundballer liggende på utsatte områder, sier flomvakt Sjur Kolberg.

NVE følger situasjonen tett, i dialog med Meteorologisk institutt, og er også i kontakt med Statsforvaltere, Statens vegvesen og kraftregulanter.

–  Vi gjør nye vurderinger på søndag ettermiddag og mandag, og vi anbefaler alle om å abonnere på farevarsler fra NVE, sier flomvakt Sjur Kolberg.