Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Flommen etter ekstremværet Hans er over

Publisert: 09.09.2023

Først denne helgen, en drøy måned etter ekstremværet Hans, kan flom- og jordskredvarslingen ved NVE nedgradere de siste varslene. Vannstanden i Mjøsa, Randsfjorden og Tyrifjorden har sunket sakte og lenge, og vil nå grønt nivå tidlig på søndag.

Flommen i Drammenselva i Drammen 29.08.2023. Foto: Olo Fh., Varsom Regobs

Fra og med søndag 10. september blir de siste varslene knyttet til Hans-uværet nedgradert på varsom.no. Hele landet er dermed tilbake på grønt farenivå for både flom og jordskred for første gang siden 6. august. Alle målestasjoner er ventet å synke under gult nivå i løpet av søndagen, og den lange perioden med flomvarsler blir derfor avsluttet.

- De tre store sjøene , Mjøsa, Randsfjorden og Tyrifjorden ser alle ut til nå grønt nivå natt til søndag eller søndag morgen, sier hydrolog og flomvakt Sjur Kolberg i NVE. Sammen med Øyeren har de sunket jevnt i lang tid, men først nå kommer disse tre ned til nedre grenseverdien for gult varsel.

Langvarige konsekvenser av ekstremværet

For de store vassdragene varte effekten av uværet Hans med andre ord over en måned. De første offisielle varslene ble lagt ut lørdag 5. august, da hadde berørte kommuner og etater fått et forhåndsvarsel dagen før. Ekstremværet Hans traff Sør-Norge mandag 7. og tirsdag 8. august. De store vassdragene Glomma og Drammenselva med innsjøene Mjøsa, Øyeren, Randsfjorden og Tyrifjorden har altså brukt nesten fem uker på å kvitte seg med alt vannet. Mer nedbør, særlig helgen 26.-27. august bidro også til at det har tatt så lang tid.

Arbeidet med å rydde opp, få oversikt over og utbedre skadene etter Hans vil nok ta lang tid.

Faren for utglidninger er avtagende

I perioden med synkende vannstand i de store sjøene og elvene har det også vært advart om fare for utglidninger fra ustabile skråninger ned mot vannet. Denne faren er også avtagende.

- Likevel kan det lokalt være steder som har fått erosjon og utglidninger der faren for nye små utglidninger ikke er over, sier jordskredvakt i NVE, Hallgeir Elvehøy.