Hopp til hovedinnhold

Flomskader i Bø som følge av styrtregn 22. juli 2024

Publisert: 24.07.2024

En episode med styrtregn har ført til store flomskader i Bø kommune mandag 22. juli. En ny episode med styrtregn ventes tirsdag 23. juli ettermiddagen og kveld i deler av Østlandet.

Figur 1 Erosjon og høy massetransport i vassdraget ved gangbro over Juvsåa ved Folkestad skule i Midt-Telemark kommune. Foto Martin Nørman Jespersen, NVE

Store flomskader i Bø

Et nedbørssystem ble liggende lenge over Bø, og nedbør med påfølgende flom medførte store skader lokalt i Bø i Midt-Telemark. Opp mot 350 mennesker ble evakuert fra et boligområde og to campingplasser. Meteorologene har målt 80 mm nedbør i Bø under hendelsen, mens prognoser var under 40 mm/24t.


- Dette er en veldig uheldig situasjon som vi ikke klarte å varsle. Vi hadde ingen prognoser som viste denne hendelsen» sier flomvakt i NVE Kristian Strand Nordtun.


NVEs målinger fra området viser at vannføringen i Hørteåi oversteg 50 års flom, som tilsvarer et rødt varslingsnivå (se figur under). Målinger fra Kilen målestasjon tilsvarer en middelflom altså gult nivå. Dette er to elver av sammenlignbar størrelse, ikke langt fra hverandre. Austbygdåi litt lenger nord kulminerte også på høyt gult nivå.

Det er ikke rapportert større hendelser andre steder som følge av regn og flom.

NVE bistår politiet og Bø kommune

NVE har tirsdag morgen sendt en geotekniker fra Multiconsult for å bistå med skredfaglig råd knyttet til de evakuerte områdene. Vassdragstekniker fra NVE er tirsdag ettermiddag på vei til Bø for registrering og for å bistå med flomfaglige råd. NVEs flomvarsling følger også situasjonen tett.»

Oppdatert styrtregnvarsel fra Meteorologisk institutt

Styrtregnvarselet for tirsdag dekker et stort område på Østlandet, og summerte nedbørsmengder kan komme opp i 30-40 mm. Det er stor usikkerhet i plassering av bygene. Der hvor bygene treffer kan man forvente en rask økning i vannføringen i små og mellomstore bekker og elver. Intens nedbør medfører også lokalt overvann og kan forårsake jord- og flomskred. Overvann kan skape utfordringer med vannplaning og ansamling av vann i veibanen.

MET og NVE har samordnet varslingen av styrtregn som er intense regnbyger med kort varighet og alvorlige konsekvenser. NVE vil derfor ikke utstede noe eget varsel om flom- og jordskred når årsaken er styrtregn. Det betyr at publikum og beredskapsaktører får ett samordnet varsel.

Les mer om styrtregn

Figur 2: Observert vannføring ved Hørte Målestasjon i Midt-Telemark. Kilde Sildre.nve.no.