Gult farenivå for flom og jordskred for deler av Østlandet
Varslet for flom og jordskred for deler av Østlandet er nedjustert til gult farenivå. Jordskredfaren gjelder for området som ble truffet av regnet natt til tirsdag, mens flomfaren gjelder for områdene nedstrøms.
Mye av regnet som traff de øvre delene av Innlandet natt til tirsdag har nå beveget seg nedover vassdragene. Men det er fremdeles mye vann i bakken og det er derfor opprettholdt et jordskredvarsel på gult farenivå for områdene som fikk mest intenst regn.
– Det gikk flere skred tirsdag og det gule varselet er forlenget til onsdag, da det tar litt tid før vannet renner unna og vannmetning i bakken avtar. Et gult farenivå betyr at det særlig er områder hvor det tidligere har gått jordskred som har størst sannsynlighet for at det kan gå nye, men også andre områder der det fortsatt er veldig vått er utsatt, sier vaktleder Heidi A. Grønsten.
Flommen beveger seg nedover mot havet
Regnet som traff deler av Østlandet og sørlige deler av Trøndelag beveger seg nedover de store vassdragene. Det er derfor ventet at vannstanden vil fortsette å stige noe i Drammeselva og de store sjøene på Østlandet de kommende dagene.
– De store elvene og innsjøene på Østlandet vil være flomstore de neste dagene. Vi oppfordrer derfor alle som ennå ikke har flyttet verdisaker vekk fra områder som kan bli oversvømt om å gjøre det nå, sier Grønsten.
NVE vil fortsette å følge situasjonen tett og publisere oppdaterte varsler hver dag innen kl. 11.
Frem til farenivået er tilbake på grønt (liten fare) vil NVE legge ut oppdaterte flomprognoser for Mjøsa, Øyeren, Gudbrandsdalslågen, Sperillen, Randsfjorden og Tyrifjorden på varsom.no, cirka rundt kl. 13 hver dag. De som ønsker å følge med på vannstanden i sanntid kan besøke Sildre.nve.no.