NVE oppgraderer til rødt farenivå for flom i indre deler av Vestland fylke
Oppdatert kl. 21:20: Vannstanden stiger fortsatt i noen utsatte vassdrag i indre Vestland fylke, særlig nord for Sognefjorden. Her har enkelte vassdrag nådd flom på rødt nivå. I områder der nedbøren nå begynner å avta ser det ut til at flommen har kulminert og vannstanden er på vei ned.
Størst flom i midtre og indre strøk av Vestland fylke
Fredag kveld er det flom i flere vassdrag i Vestland fylke, og flere vassdrag er på oransje eller rødt nivå. Flommen i vassdrag nord for Sognefjorden stiger mest. Nedbøren blir mindre intens utover kvelden, og det ventes lite regn etter midnatt.
- Vi følger særlig med på utviklingen i Vangsvatnet i Voss. Her er vannstanden allerede på rødt nivå og forventes å stige ytterligere utover kvelden og natten. Vi følger situasjonen tett. Hold deg unna vannkanten og flomstore elver, sier vakthavende hydrolog i NVE Elise Trondsen.
NVE oppjusterte flomvarslet til rødt nivå fredag formiddag. Rødt farenivå er en ekstrem situasjon som forekommer svært sjeldent, som krever tett oppfølging og kan føre til store skader. Situasjonen kan føre til omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på infrastruktur og bebyggelse. NVE har satt beredskap og følger situasjonen tett.
Følgende vannføringstasjoner har rødt nivå fredag kl. 21:
- Utla i Årdal
- Bøyumselv i Fjærland
- Vangsvatnet i Voss
- Flåm bru i Aurland
- Reinsnosvatn i Ullensvang
Fortsatt fare for jordskred og flomskred
NVE har ute et farevarsel for jordskred og flomskred på oransje nivå for indre deler av Vestland fylke for torsdag og fredag. For ytre strøk er farenivået vurdert til å være lavere, her er det sendt ut et gult farevarsel. Fram til fredag kveld er det rapportert om flere skredhendelser. Noen av skredene har ført til stengte veier og skade på bygninger, og evakuering av folk. Bergensbanen er nå stengt på strekningen Dale - Voss.
- Faren for skred er størst der det kommer mest regn. Hold deg unna bratte skråninger og bekker med stor og økende vannføring, sier Siv Åshild Seljesæter som er vakthavende på jordskredvarslingen i NVE.
Flomskred er hurtige, flomlignende skred som opptrer langs elve- og bekkeløp, også der det vanligvis ikke er permanent vannføring. Vannmassene kan rive løs og transportere store mengder jord, stein, trær og annen vegetasjon i og langs løpet.
Sjekk våre råd om forebygging
- Råd til privatpersoner
- Råd til beredskapsaktører
- Sjekk veimeldinger på 175.no, eller ring vegtrafikksentralen på 175
- Følg statusoppdateringer på varsom.no
Flere naturfarevarsler for Vestlandet
Ifølge Meteorologisk institutt ventes det det de neste 12 timer fortsatt 30-60 mm i midtre og indre strøk av Vestland fylke, lokalt 60-80 mm i midtre strøk. I ytre strøk ventes det 20-40 mm.
I tillegg til farevarsel om flom og jordskred fra NVE har Meteorologisk institutt også sendte ut flere varsel om regn for torsdag kveld til fredag kveld for dette området.
- Oransje varsel for Vestland fylke, midtre og indre strøk – svært mye regn, 80 – 150 mm/24 t
- Gult varsel for Vestland fylke, ytre strøk – mye regn, 60-100 mm/24 t
- Gult varsel for Sunnmøre – mye regn, 60- 70 mm/24 t
De mest utsatte områdene kan lokalt få 150-180 mm på 36 timer, og opptil 200 mm på 48 timer fra torsdag kveld.
Vi vil ha bilder av ting som skjer
Du kan hjelpe oss å forbedre flom- og jordskredvarslingen ved å sende oss bilder av faretegn, skader og konsekvenser nær deg i Varsom Regobs-appen. Du kan også sende oss bilder med e-post til flomvarsling@nve.no eller jordskredvarsling@nve.no.