Nyhetsarkiv
Viser 23 nyheter fra nyhetsarkivet
Gode isforhold i fjellet i vinterferien
Det er gode isforhold mange steder i vinterferien, men NVE ber likevel alle som skal ut på isen om å være oppmerksom på svakere is på de største lavlandsvannene, og i områder med strømmende vann, som innløp, utløp, trange sund og rundt nes.
Fare for å gå igjennom isen i Trøndelag og sørover
NVEs isvarsling melder at små vann nær kysten fra Trøndelag og sør over har svært varierende isforhold. Her er det stor fare for å gå igjennom isen, spesielt langs land og ved innløp, utløp og i trange sund. Årsaken er mildvær og regn.
Gode isforhold i påskefjellet, utfordrende isforhold i kystnære strøk sør for Nordland
Våren er på vei, og isen svekkes og omdannes til våris med dårlig bæreevne langs kysten opp til og med Trøndelag. Sjekk hardheten på isen før du går ut på isen. Isforholdene er bedre i høyden, over ca. 500 moh i vest og over 200 moh på Østlandet.
Hva er slukhull og åthull?
Slukhull og åthull er små eller store hull i isen som oppstår etter mildvær eller store snøfall. Hullene kan være skjult av snøen på isen.
Isforhold i juleferien 2022 – Vanskelig å oppdage tynn is
De fleste små vann er nå is- og snødekte i hele landet, og mange av de minste vannene har farbar is. November var mild i Sør-Norge, og mange litt større vann er nylig islagt. Her er det viktig å være forsiktig, da det kan være store variasjoner i istykkelsen på samme vann. Når snøen skjuler isen er det vanskelig å oppdage overganger til tynnere is, og sjansen for å gå gjennom isen øker.
Østlandet: Stor fare for å gå gjennom isen
Varierende tykkelse på islagte vann gjør det vanskelig for selv erfarende skøyteløpere å vurdere forholdene. NVE oppfordrer alle til å sjekke istykkelsen ofte, gå sammen med andre og at man har med seg ispigger, istav og kasteline.
Husk ispigger og kasteline når du skøyter på islagte vann
Etter en usedvanlig lang kuldeperiode er det mye is på vannene i år. Selv om mange vann fortsatt vil være farbare i vinterferien, må man være forsiktige på de store innlandsvannene på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet. NVE oppfordrer alle til å tenke på sikkerhet før de legger ut på islagte vann.
Isvarslingen 2020/21 er startet
Isvarslingen har startet sesongen igjen. En gjennomgang av landet vårt viser islegging på de aller minste vannene over 800 moh i nord og 1500 moh i sør.
Hvem forulykker på is?
NVE har registrert isulykker siden 2006. I denne perioden har hele 52 personer omkommet. Vi har nå fininndelt ulykkene etter type ferdsel. Det viser seg at hele 65 % av de omkomne gikk til fots, kjørte snøskuter eller fisket på isen. Hittil i vinter er det tre omkomne, en snøskuterkjører og to isfiskere.