Isforhold i juleferien 2022 – Vanskelig å oppdage tynn is
De fleste små vann er nå is- og snødekte i hele landet, og mange av de minste vannene har farbar is. November var mild i Sør-Norge, og mange litt større vann er nylig islagt. Her er det viktig å være forsiktig, da det kan være store variasjoner i istykkelsen på samme vann. Når snøen skjuler isen er det vanskelig å oppdage overganger til tynnere is, og sjansen for å gå gjennom isen øker.
Det har vært mildt de siste dagene opp til Trondheimsområdet, med smelting av snø og svekking av is i lavlandet. På Vestlandet er isen til dels betydelig svekket.
- Mildværet er på sikt en fordel for istykkelsen, da snøen mister isolasjonsevnen slik at isen vokser raskere i ny kulde. Det ventes et par kalde dager med god isvekst rundt julaften, før nye snøfall igjen dekker isen og bremser isveksten, sier Isvarsler Ånund Kvambekk fra NVE.
I Troms og Finnmark er isen stort sett farbar. Også i Nordland er det svært mye farbar is. I Trøndelag blir isen gradvis dårligere når man beveger seg mot Sunnmøre. I fjelltraktene i Sør-Norge er også de fleste vann farbare, men noen av de aller største og dypeste vannene er ennå isfrie eller nylig islagt.
Dype og vindutsatte områder av vannet islegges senere enn grunne, noe som gir store variasjoner i istykkelse på samme vann. Utover vinteren vil forskjellene i istykkelse utjevnes, men inntil videre bør man sikre seg godt. Vi anbefaler å være flere sammen, med ispigger og kasteliner. Hold god avstand og sjekk isen ofte med isstaver, eventuelt turøks eller isskrue.
Du finner isobservasjoner på iskart.no, hvor du også oppfordres til å sende inn egne observasjoner. Se detaljerte isvarsler på varsom.no/is/isvarsling. Du kan få sikkerhetstips og lære mer om is på Isskolen på varsom.no/is/isskolen.