Den vanskelige minefelt-situasjonen
Snødekket oppleves som stabilt mange steder, men plutselig kan det «smelle». Tilsynelatende ut av det blå. Kombinasjonen Vedvarende svakt lag og moderat snøskredfare er uforutsigbar og vanskelig å få tak på. Dette er situasjonen i store deler av Nord-Norge og indre deler av Sør-Norge nå.
Skredproblemet Vedvarende svakt lag er umulig å se på overflaten, man må grave i snøen for å finne problemet (det svake laget). Og hvis man graver og finner det (eller ikke…), er det veldig vanskelig å vite hvordan man skal tolke det man finner, selv for eksperter.
- Dette er den situasjonen vi synes er vanskeligst å formidle, sier vaktleder i Snøskredvarslingen hos NVE Jostein Aasen.
- Det er ikke sikkert du får noen faretegn som drønn eller sprekker, selv om det er mulig å løse ut skred, sier Aasen.
Sannsynligheten er ikke veldig stor for å løse ut snøskred som skiløper, men skjer det kan skredet bli stort nok til å være farlig. Det svake laget ligger nå mange steder under harde eller tykke lag med snø, og det blir færre steder hvor en person kan påvirke det svake laget. Sannsynligheten er størst for å løse ut et skred der snødekket er tynt, og i kanten av fokksnøflak der flakene er tynne eller myke.
Det kan være lurt å lese varslene nøye, noen deler av regionen er gjerne mer utsatt enn andre.
Råd
Vil man være helt trygg bør man unngå skredterreng helt. Under slike forhold er det mulig å løse ut skred på avstand, derfor kan også utløpsområder være utsatt.
Bruk varsom-appen til å finne ut hvor skredterrenget er!