Hopp til hovedinnhold

Høysesong for tilreisende skiturister og høysesong for snøskredulykker

Publisert: 10.03.2023

NVE og Innovasjon Norge ber reiselivsnæringen informere tilreisende om snøskredforholdene i Norge. Våren er høysesong er for skiturisme til Norge, og da de fleste skredulykkene skjer. 

Utover våren er Lyngen et yndet mål for tilreisende skiturister. Arkivfoto: Finn@obskorps//Regobs

Mange fra alpelandene strømmer til Norge på våren for å oppleve de flotte fjellene i Norge på ski.

– Spesielt har Lyngsalpene, Lofoten og Sunnmørsalpene hatt en enorm økning i tilreisende de siste årene, sier Haaken Christensen fagansvarlig for naturbasert reiseliv i Innovasjon Norge.

Dessverre er våren også forbundet med mange skredulykker. For tilreisende som kommer fra Alpene til Norge er det særlig tre ting det er viktig  å være klar over:

1: Krevende snødekke på våren

Forholdene i Norge kan være krevende, med lagdelt vintersnø langt ut på våren, også i sør-vendte sider.

Dette er motsatt av hva man gjerne er vant med i Alpene. I Norge har de fleste skredulykkene skjedd i sør-vendte fjellsider, hvor skikjørere selv har utløst flakskred på vedvarende svakt lag.

En av tre omkomne i skredulykker i Norge har vært utenlandske turister.

– Utenlandske turister kan lettere undervurdere hvor komplekst snødekket kan være i Norge på våren, hvis de er vant til forholdene i Alpene, sier Emma Julseth Barfod, snøskredvarsler i NVE

Forholdene i Nord-Norge er spesielt krevende, med snødekket preget av både innlands- og kystklima.

2: Hjelpen kan være langt unna

Det er viktig å være klar over at hjelpen kan være langt unna i Norge, sammenlignet med i Alpene. Redningstjenestene er få og kan være langt unna. Det er ikke alltid flyvær for redningstjenestene.

– Vær derfor forberedt slik at dere kan redde dere selv, med tanke på både skred og vær, er oppfordrer Barfod.  

3: Hold deg unna skavler

Nesten årlig omkommer noen i skavlulykker i Norge, ved at de har gått ut på en skavl som så har brukket av. Skavlene er ofte store og vanskelig å vite hvor er når man står på toppen. Hold god avstand fra kanten om du er usikker.

Engelske filmer om råd

For å nå ut til de tilreisende brukerne våre har NVE og Innovasjon Norge laget tre filmer på engelsk.

– Vi håper det er noe reiselivsnæringen kan hjelpe oss med å dele i deres kanaler sier Christensen

Film 1: "Full-on winter in spring. Springtime up north can bring full-on winter conditions. This arctic maritime snowpack can be very different from a typical snowpack in the alps. Persistent weak layers ask for conservative route selection".

Se filmen her:  (8) Weak layers - full on winter in spring - YouTube

Film 2: " Be prepared to help yourself. Compared to the alps, Norway has a small population with vast mountain ranges. Rescue resources are few and far between. It might take a while before you get help".

Se filmen her:  (8) Rescue - be prepared to help yourself - YouTube

Film 3: "Watch your step! Cornices can break off from any point. Always keep distance to the cornices!"

Se filmen her: (8) Cornices - Watch you step - YouTube

Heng opp varslene og last ned appen

– Vi anbefaler også at overnattingssteder og andre henger opp en utskrift av varslene på Varsom sammen med værvarslet fra yr, sier Barfod.

Det finnes også andre plakater og informasjon fra Varsom som det kan være lurt å henge opp. Se for eksempel her: Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Alle som skal til fjells, på ski, brett eller til fots, bør laste ned Varsom appen. Den inneholder snøskredvarslet og et bratthetskart som gjør det mulig å planlegge tur utenom skredterreng.